HDP Španielska sa môže v tomto roku zvýšiť o približne 2,9 %

Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska sa môže v tomto roku zvýšiť o približne 2,9 %. Oficiálny cieľ vlády v Madride je pritom jeho nárast o 2,7 %. Uviedol to úradujúci minister hospodárstva Luis de Guindos, ktorý zároveň upozornil, že na budúci rok môže Španielsko pre zmenu dosiahnuť slabší ako očakávaný rast ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa ministra nové makroekonomické odhady, z ktorých bude vláda vychádzať pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok, poukazujú na väčší ako očakávaný rast HDP v tomto roku, na úrovni približne 2,9 %.
A hoci de Guindos neposkytol novinárom žiadne čísla, pripustil, že spomalenie eurozóny sa odrazí aj na raste španielskej ekonomiky v roku 2017. Podľa doterajšej prognózy by sa mal HDP Španielska na budúci rok zvýšiť o 2,4 %.
Madrid však čelí aj sankciám Európskej únie (EÚ) za porušovanie fiškálnych pravidiel. Španielsko opakovane prekročilo povolený 3-% limit pre rozpočtový deficit a neprijalo dostatočne razantné opatrenia, aby ho znížilo v termíne, na ktorom sa dohodlo s Bruselom.
Problémom tiež je, že Španielsku sa už vyše pol roka nedarí zostaviť vládu. Ani predčasné júnové voľby po vlaňajších riadnych decembrových voľbách totiž nepriniesli jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť kabinet.

Súvisiace články

Aktuálne správy