MMF zhoršil odhad rastu ekonomiky USA v tomto roku na 2,2 %

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad tohtoročného rastu ekonomiky Spojených štátov na úroveň slabšiu, než bol rast zaznamenaný v minulom roku. Zároveň navrhol, aby USA zvýšili minimálnu mzdu s cieľom podporiť najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Informovala o tom agentúra AP.
Fond v najnovšej prognóze uviedol, že americká ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,2 %. V apríli ešte MMF predpokladal rast ekonomiky na úrovni 2,4 %, teda rovnakej ako v roku 2015. V prípade roka 2017 ponechal fond v platnosti prognózu z apríla. To znamená, že aj naďalej počíta v budúcom roku s rastom o 2,5 %.
V tomto roku hospodárstvo USA do veľkej miery ovplyvnil rast kurzu dolára, ktorý zdražil americké výrobky na zahraničných trhoch. Nízke ceny ropy zasa obmedzili investície veľkých ropných firiem.
Napriek zníženiu odhadu rastu je americká ekonomika na tom podľa výkonnej riaditeľky MMF Christine Lagardovej stále lepšie než iné priemyselne vyspelé ekonomiky, ako napríklad eurozóna alebo Japonsko. V prípade eurozóny MMF očakáva tohtoročný rast na úrovni 1,5 % a v prípade japonskej ekonomiky na úrovni len 0,5 %.
Lagardová ale dodala, že USA čelia dlhodobejším ekonomickým problémom. Medzi ne zaradila starnúce obyvateľstvo, slabý rast produktivity a rastúce príjmové rozdiely. Tie by sa podľa fondu mohli zmierniť zvýšením minimálnej mzdy a rozšírením daňových úľav pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy