Robte to ako milionári: Ako zbohatnúť a majetným aj zostať

, BBC Foto: thinkstock;TASR/AP;Pavol Ďurčo

Mnohí z nás, keď máme nejaké tie peniaze investovať, zvolíme si fond, alebo dlhopis. Pokiaľ sa nasporených peňazí nezbavíme inak, napríklad kúpou najnovšej technologickej „vychytávky“. Takto však nerozmýšľajú naozaj bohatí, tí sa správajú úplne inak.

Bohatí najčastejšie vložia svoje peniaze do nehnuteľností, umenia, firiem, a ďalších foriem investície, o ktorých my ostatní môžeme často len snívať. To, ako táto celebritná skupina pristupuje k hotovosti, je presne to, čo ju od nás oddeľuje. Ako to, že dokážu byť stále v čiernych číslach?

Vezmime si konkrétny príklad. Keď Joshua Coleman a jeho rodina predávala svoju telekomunikačnú spoločnosť za 400 miliónov dolárov v roku 2004, mohli si dovoliť za tieto peniaze kúpiť niečo extravagantné. Namiesto toho začali hľadať spôsob, ako by dokázali ušetriť svoje novo nadobudnuté bohatstvo a pomohli mu rásť. Predstava nakoniec prerástla do skutočnosti, v roku 2011 založil vtedy 27 ročný Coleman firmu Momentum Advanced Planning. Zamerala sa na konzultácie, cieľom je spájať konkrétnych zákazníkov s odborníkmi z daňového, či právneho odvetvia. V prípade, že sa jedného dňa rozhodne firmu predať, návratnosť bude rovnako zaujímavá, ako to bolo pri predaji prvej firmy jeho rodiny.

Ak považujete rozbehnutie podnikania za zvláštny spôsob investovania, potom pravdepodobne nepatríte medzi ultrabohatých. Ľudia, ktorí majú aspoň 30 miliónov dolárov v aktívach, síce rovnako investujú do akcií a dlhopisov, ale rast majetku podporujú aj tým, že sa rozhodnú kúpiť spoločnosti a neraz investujú do nezvyčajných cenných papierov, ako je napríklad fond leteckej lízingovky. Majú tiež zbierku umeleckých predmetov a motorových vozidiel, pri ktorých dúfajú, že ich cena bude rásť. "Hovorí sa tomu alfa risk, je to ten druh vecí, kde môže cena pekne stúpať," vysvetľuje Coleman.

Pokiaľ ide o druhú stranu mince, mnoho z týchto investícií sú rizikovejšie ako tradičné investície, takže je tu väčšia šanca na masívnejšiu stratu. Tiež sú oveľa menej likvidné ako akcie a mohlo by to trvať mesiace a niekedy aj roky, aby ste sa dostali k svojim peniazom z investície.

Aj v prípade, že nemáte milióny na investovanie, môžete sa naučiť jednu alebo dve veci o tom, ako sa bohatí pozerajú na svoje vlastné portfólio.

Investície pre vybraných
Bohatí majú prístup k investíciám, o ktorých väčšina ľudí ani nevie, že vôbec existujú. Uzavreté fondy predstavujú dlhodobú investíciu, kde sú peniaze zvyčajne zaviazané najmenej na päť rokov. Vyvolením ponúkajú veľkú návratnosť, vysoké výnosy. Napríklad lízing lietadiel. Za nádejnú oblasť ju považuje aj Ian Marsh, generálny riaditeľ správy aktív rodiny Flemingovej a jej partnerov, ako asi správne tušíte, pôvodne firma vznikla na ochranu bohatstva Iana Fleminga, tvorcu Jamesa Bonda. Dnes medzi klientov patrí aj spoločnosť, ktorá používa peniaze investorov na nákup lietadiel, ktoré sú prenajaté veľkým leteckým spoločnostiam, napríklad dubajskej Emirates Airlines. Investori budú nakoniec profitovať z predaja lietadiel, ale zo samotného lízingu dokážu mať ročný výnos 9 %. Pre porovnanie priemerný výnos akciového koša S&P 500 je okolo 3 %.

Niektoré uzavreté fondy vyžadujú vstupný kapitál v stovkách tisíc dolárov, ale do lízingu lietadiel vám stačí omnoho menej, minimálna investícia je vo výške 10 000 eur, a jednorazový poplatok vo výške 5 %.

Veľmi bohatí ľudia tiež často skupujú poľnohospodársku pôdu. Ako svetová populácia rastie, dopyt po potravinách sa tiež zvýši, a tí, ktorí vlastnia poľnohospodársku pôdu sa tešia na pekné výnosy. Orná pôda je neobnoviteľný zdroj – čím ťažšie niečo vzniká, tým to má vyššiu návratnosť. Podľa Marsha môže mať dobrá pôda výnos okolo 4 % ročne, a bude sa v priebehu času zhodnocovať. Niektoré fondy ponúkajú spôsob, ako investovať do globálnej infraštruktúry, dokonca aj do vína. Nemusia to byť uzavreté fondy, niektoré verejne kótované spoločnosti nájdete aj na akciovom trhu.

Nakupujte firmy, viac firiem
Je to prirodzené pre bohatých jednotlivcov, z ktorých mnohí už svoje firmy majú, že sa snažia vstúpiť aj do ostatných podnikov. Coleman investuje do celého radu ďalších firiem, už má podiel v toľkých, že z hlavy nevie dať ani presné číslo. "Je toho veľa," cituje ho BBC. Je zábavné vidieť ako niektoré spoločnosti rastú. Predstavte si, že investujete do Googlu, keď to bola ešte garážová firma. Môžete stretávať zakladateľov, dostať informácie z prvej ruky, vidieť čo sa deje, a byť súčasťou rastu. Pre mnohých investorov je to veľa zábavy. Zároveň to môže byť aj lukratívne, 50 % začínajúcich spoločností nakoniec uspeje. Bohatý investor neváha vložiť 20 až 50-krát viac ako bežný v podobe počiatočnej investície, pri ktorej verí, že firme sa nakoniec podarí na trhu uspieť. Dokáže potom zarobiť milióny.

Drahé vášne
Vášňou sa pri investíciách označuje umenie, autá, hodinky, víno a dokonca aj hudobné nástroje. Aj keď ľudia chcú predovšetkým od týchto aktív, aby sa časom zhodnocovali, majú aj pridanú hodnotu, potešia oko majiteľa. Tieto investície vždy vychádzajú z nadšenia investora pre daný objekt. Investori, ktorí nakupujú z oblasti vášní, hľadajú niečo vzácne, niečo čo zabezpečí solídne výnosy, niekedy takmer 15 %. Existuje niekoľko spôsobov ako pravidelne investovať v tejto oblasti. Na vstup do investičného fondu s vínom sa vyžaduje minimálne 10 000 eur, podobne existujú aj iné fondy, ktoré sa zameriavajú na umenie a automobily. V niektorých prípadoch môžu vyžadovať, aby investor bol akreditovaný, takže aj keď je počiatočný poplatok nízky, nemusí mu byť automaticky umožnený vstup do takéhoto fondu. Môžete si tiež kúpiť umenie za prijateľné ceny v aukcii, kde by ste mali dokázať odhadnúť úspech začínajúceho autora, ktorý ešte dnes predáva svoje diela za rozumné ceny.

Hlad po majetku
Niektorí bohatí ľudia zaparkujú svoje nemalé peniaze do nehnuteľností. Rozhodnú sa zdieľať svoje peniaze s ostatnými na nákup komerčných nehnuteľností, iní sa obzerajú po drahých apartmánoch v Londýne, New Yorku a ďalších svetových lokalitách. Mnohí dúfajú, že pri predaji si naúčtujú pekný zisk, a do vtedy môžu v týchto sídlach žiť, alebo v nich prespať, keď cestujú. Typicky nakúpia dve alebo tri nehnuteľnosti v rôznych miestach po celom svete, ktoré majú dlhodobo veľkú hodnotu, a to najmä na kľúčových trhoch. Kým priemerný človek si pravdepodobne nedokáže kúpiť vlastné bývanie ani doma, nie ešte v noblesnej štvrti New Yorku, nemá asi zmysel hovoriť o tom, že je výhodné kúpiť dom vo svojom okolí na prenájom a keď cena stúpne, streliť ho. Existuje ale mnoho firiem, ktoré nakupujú komerčné a rezidenčné nehnuteľnosti a ich akcie sú prístupné na burze. Zatiaľ čo budú citlivé na trhové vzostupy a pády, akcie si často dokážu pripisovať ako rastú ceny za nájomné a hodnota majetku stúpa.

Súvisiace články

Aktuálne správy