Emisia eurovej hotovosti na Slovensku vlani stúpla

Národná banka Slovenska evidovala ku koncu minulého roka čistú kumulovanú emisiu eurobankoviek a euromincí v hodnote 10,2 mld. eur. Medziročne to znamenalo nárast o 7,5 %.

Na Slovensku bola ku koncu minulého roka v obehu eurová hotovosť v hodnote vyše 10 mld. eur. Hoci centrálna banka po vstupe krajiny do eurozóny nemá presnú vedomosť o tom, koľko peňazí je na Slovensku reálne v obehu, keďže sa môžu využívať aj eurobankovky a mince emitované v iných krajinách eurozóny, eviduje rozdiel medzi eurobankovkami a mincami, ktoré sama prijala a vydala do obehu. Takáto čistá kumulovaná emisia k 31. decembru minulého roka dosiahla 10,2 mld. eur. V medziročnom porovnaní tak emisia eurovej hotovosti vzrástla o 7,5 %. Vyplýva to z údajov uverejnených vo výročnej správe Národnej banky Slovenska (NBS).

Kumulovanú čistú emisiu ku koncu minulého roka tvorilo takmer 149 mil. kusov eurobankoviek a približne 604 mil. kusov euromincí, vrátane zberateľských mincí. Najviac emitovanou bola 50 eurová bankovka, ktorej podiel predstavoval takmer 24 % z celkového množstva emitovaných eurobankoviek. Najviac emitovanými euromincami boli tradične euromince dvoch najnižších nominálnych hodnôt. Ich spoločný podiel na celkovom množstve emitovaných euromincí podľa centrálnej banky tvoril viac ako polovicu emitovaných euromincí.

Podľa údajov o priemernej emisii, ktorá vlani dosiahla necelých 10 mld. eur, tak v roku 2015 pripadlo v priemere na obyvateľa Slovenska 27 eurobankoviek v hodnote približne 1 772 eur a 106 euromincí, vrátane zberateľských, v hodnote 26 eur. Priemerná hodnota kumulovanej čistej emisie eurovej hotovosti na obyvateľa bola 1 798 eur. Najpočetnejšou eurobankovkou pritom bola 50 eurová bankovka v počte približne 7 kusov na obyvateľa. Z euromincí boli najviac zastúpené v obehu euromince dvoch najnižších nominálnych hodnôt. Na jedného obyvateľa pripadlo v priemere 27 kusov dvojcentoviek, resp. 35 kusov jednocentových mincí.

Súvisiace články

Aktuálne správy