Sedem dobre mienených rád od finančného poradcu, ktoré by ste mali ignorovať

, Magnify Money Foto: thinkstock;SITA/AP

Napriek tomu, že finanční odborníci majú na srdci predovšetkým vaše záujmy, ak sa vám snažia dať nejakú odbornú radu, pravdou je, že nie vždy to dopadne tak ako má. Každá situácia je jedinečná, rady, ktoré dobre funguje u jedného, nemusia poslúžiť u druhého.

Nasledujúcich sedem všeobecných rád môžete brať na ľahkú váhu, alebo ak chcete, odignorovať úplne.

Finančná rada: Investujte agresívne, kým ste ešte mladí
Odôvodnenie: Väčšina finančných expertov vám povie, že keď ste mladí je to ideálny čas investovať agresívne, čo znamená prijať väčšie riziká na akciovom trhu tým, že väčšia časť peňazí ide do akcií a nie do dlhopisov. Argument je najčastejšie ten, že máte pred sebou ešte mnoho rokov na korigovanie, ak by sa trhy prepadli. Čas hrá s vami a pomôže vám získať maximálne výnosy.
Kedy túto radu ignorovať: V prípade, že padne slovo "agresívne" a vy sa dáte do obrannej polohy, pričom hľadáte bezpečné útočisko, asi táto rada nebude pre vás najvhodnejšia. Inými slovami, v prípade, že vás rada o agresívnom investovaní počas mladosti úplne odrádza od akéhokoľvek investovania, ignorujte ju. Je lepšie investovať niečo menej, napríklad do svojho dôchodkového zabezpečenia, ako sedieť a nerobiť vôbec nič. Ale neznamená to nevyhnutne vziať na sebe tie najväčšie riziká, aj malé peniaze sa dajú zhodnocovať.

Finančná rada: Splaťte hypotéku tak rýchlo, ako je to len možné
Odôvodnenie: Čím rýchlejšie dokážete splatiť svoju hypotéku, tým menej budete platiť na úrokoch z tej veľkej sumy v priebehu niekoľkých rokov.
Kedy túto radu ignorovať: Eliminácia zbytočných platieb navyše pri rýchlejšom splácaní hypotéky nie je úplne zlá rada. Je zlá len z toho pohľadu, ak vás odstaví od sporenia na svoj penzijný účet. Vo väčšine prípadov dáva oveľa väčší finančný zmysel, ak svoje extra prostriedky namiesto splatenie hypotéky, radšej investujete do nástrojov, ktoré vám slúžia na získanie financií na dôchodok. Takto investované peniaze prinesú pravdepodobne oveľa vyššiu sumu, než čo ušetríte vďaka rýchlejšiemu splateniu hypotéky.

Finančná rada: Akciový trh sa prepadol, teraz je skvelý čas na nákup
Odôvodnenie: Je logické, že keď akciový trh je nízko, treba to využiť a lacno nakupovať čo najviac. Určite sa to oplatí, keď tieto nakúpené akcie budú rásť.
Kedy túto radu ignorovať: Aj keď by ste rozhodne mali mať úspech z takéhoto nákupu, lepšie bude, ak investujete rovnakú sumu pravidelne každý mesiac, v takom prípade pravdepodobne raz chytíte absolútne dno na trhu, a výsledok sa spriemeruje. Ak sa namiesto toho rozhodnete, že idete do toho práve teraz, keď to vyzerá ako ideálny čas pre nákup, mohli by ste skončiť zle, bola by to privysoká cena v dlhodobom horizonte.

Finančná rada: Vyhnite sa používaniu platobnej karty v maximálnej možnej miere
Odôvodnenie: Aj keď je pravda, že tento nevinný kúsok plastu často môže za nepremyslený nákup, alebo dokonca prekročenie rozpočtu a pád do debetu, nedá sa táto skúsenosť zovšeobecňovať.
Kedy túto radu ignorovať: Ak ste svojou povahou skôr skromní, alebo dokážete celkom dobre vychádzať zo svojim rozpočtom, použite platobnú, alebo aj kreditnú kartu tak často, ako je to možné. Pre začiatok možno stačí, že za platbu kartou vám banka  vráti určitú čiastku a netreba zabúdať ani na ochranu proti podvodom. Nehovoriac o tom, že kreditná karta vás naučí ustriehnuť termíny a splácať na čas v plnej výške každý mesiac. Ak sa ukáže, že to zvládate bez problémov, pomôže vám to vybudovať si kreditné skóre, na základe ktorého vám banka môže ponúknuť lepšie úrokové sadzby pri poskytovaní úverov a ďalších finančných produktov.

Finančná rada: Nakupujte akcie firmy XY, na tom len zarobíte!
Odôvodnenie: Koluje taký mýtus, že dokážete zarobiť veľa peňazí, ak včas investujete do určitých akcií, či spoločnosti. Zaručený horúci tip ale nie je behom na dlhú trať, takže to nie je najlepší spôsob, ako investovať s cieľom dosiahnuť strategický rast.
Kedy túto radu ignorovať: Mali by ste si naplánovať iba malú investíciu, konkrétne individuálne akcie by mali tvoriť len malú časť vášho portfólia, ak to nie je oblasť vášho záujmu. V opačnom prípade je správny spôsob, ako si zostaviť zdravé portfólio, ktoré obstojí v skúške času, než odídete do dôchodku, diverzifikácia. Rozhodne by ste nemali ukladať všetky vajcia do jedného košíka.

Finančná rada: Kúpa domu je vždy dobrá investícia
Odôvodnenie: Opäť jedno staré, roky zaužívané presvedčenie, že vlastníctvo majetku je vždy dobrý spôsob, ako diverzifikovať svoje portfólio, pretože história ukazuje, že investovať do trhu s bývaním, sa v dlhodobom horizonte vyplatí.
Kedy túto radu ignorovať: Dnes už vieme, že aj na trhu nehnuteľností sa dokáže nafúknuť celkom veľká bublina. Kúpa domu nie je nikdy dobrá investícia, ak si nemôžete dovoliť vyplatiť 20 % z hodnoty domu. Nezabúdajte, že aj pri splácaní hypotéky potrebujete mať vytvorený dostatočne veľký vankúš na pokrytie nákladov, ktoré prichádzajú s užívaním nehnuteľnosti plus dane, opravy a poistenia. Navyše, trhu s bývaním môže byť celkom nestály, nikde nie je napísané, že dom, ktorý si dnes kúpite, vám prinesie čistý zisk povedzme o päť, 10 alebo dokonca 30 rokov. Kúpa nehnuteľnosti je obrovské rozhodnutie, mali by ste zvážiť všetky možnosti, než sa do niečoho takého pustíte.

Finančná rada: Rozlišujte "dobrý" dlh a "zlý" dlh
Odôvodnenie: Hovoriť si, že určité veci sa počítajú do množiny "dobrého" dlhu (ako napríklad pôžička na kurz, či vzdelávanie) určite pomáha, aby ste sa cítili lepšie, ak sa pozriete na tú sumu čo stále dlžíte. Tradične dlh, ktorý sa používa k ďalšiemu kariérnemu rastu alebo nám pomáha dosiahnuť väčšie životné ciele, sa všeobecne považuje za "dobrý" dlh, pretože nám pravdepodobne pomôže v budúcnosti zarobiť viac peňazí.
Kedy túto radu ignorovať: Povedzme si to ako to je. Nič také ako "dobrý" dlh neexistuje. Vzhľadom na úroky, aké musíte za pôžičky platiť, veľa dlhu nie je nikdy dobrá vec. Áno, niekedy ide o nutné zlo, ale tento krok predsa nemusíte nutne podstúpiť. Nikdy by ste sa nemali presviedčať, že vziať si pôžičku na čokoľvek, je dobrý nápad. Všetkému nechajte dostatok času a premyslite si, či sa vám skutočne oplatí niesť na pleciach akýkoľvek druh dlhu, pretože je to beh na dlhú trať. A nie každý dokáže pribehnúť do cieľa.  

Súvisiace články

Aktuálne správy