Nemecké úrady schválili bankrot Maple Bank a odškodnenie klientov

Klienti nesolventnej frankfurtskej banky Maple Bank s kanadskými koreňmi môžu očakávať vrátenie vkladov. Úrad pre finančný dozor Bafin schválil prípad odškodnenia, frankfurtský správny súd otvoril konkurzné konanie a určil správcu konkurznej podstaty. Informovala o tom agentúra DPA.
Schválenie prípadu odškodnenia je predpokladom pre to, aby klienti získali peniaze zo štátom garantovaného fondu pre zabezpečenie vkladov. Fond preverí nároky a uspokojí ich až do výšky 100.000 eur, vo výnimočných prípadoch dokonca do 500.000 eur. Za nároky, ktoré tieto limity prekračujú, zodpovedá fond Spolkového združenia nemeckých bánk. Maple Bank, ktorá mala len veľmi málo súkromných klientov, bola členom tohto združenia.
Maple Bank musela počas minulého víkendu (6.-7.2.) ukončiť činnosť, keďže pre nevyhnutné daňové rezervy jej hrozilo vysoké zadlženie. Banka potvrdila, že rezervy súvisia s nelegálnymi obchodmi s akciami z rokov 2006 až 2010. Jedenásť bývalých zamestnancov je podozrivých z daňových únikov v celkovej výške do 450 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy