OPEC v januári zvýšil celkovú produkciu ropy

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v januári zvýšili svoju celkovú produkciu o 131.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne aj napriek tomu, že svetové trhy sú nadmerne zásobované ropou a ponuka vysoko prevyšuje dopyt. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje OPEC.
Ropný kartel, ktorý združuje arabské, africké a latinskoamerické štáty, dnes oznámil, že v januári napumpoval na trhy 32,3 milióna barelov ropy denne. To je o 1,8 milióna barelov/deň viac, ako je očakávaný priemerný mesačný dopyt po rope z OPEC v 1. kvartáli 2016. Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty odmietajú znížiť produkciu, aby tak podporili rast cien ropy. Snažia sa totiž využiť súčasný pád cien komodity na získanie väčšieho podielu na trhoch na úkor amerických firiem, ktoré majú vyššie výrobné náklady.
OPEC vo svojej správe odhaduje, že produkcia ropy v štátoch, ktoré nie sú členmi kartelu, sa tento rok zníži o zhruba 70.000 barelov denne, keďže zahraničné ropné firmy obmedzujú investície. A predpovedá, že niektoré americké spoločnosti, ktoré ťažia ropu z nekonvenčných zdrojov, budú pre vysoké náklady nútené zastaviť produkciu.
Analytici OPEC zároveň upozornili, že súčasné nízke ceny ropy nepodporia rast globálnej ekonomiky vďaka menším nákladom na energie, ale skôr prinesú jej spomalenie. A to ako v dôsledku obmedzenia investícií do ropného sektora, tak pre rekordne nízku infláciu vo vyspelých štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy