Správy z Davosu: Nálada je na bode mrazu

, bostonglobe Foto: SITA

Je to trochu ako by ste prežívali svoje študentské časy, s tým rozdielom, že každý rok by ste nahustili do jediného dňa. Tak by sa dalo zhrnúť diania na Svetovom ekonomickom fóre za uplynulý týždeň. Prvý deň, ste len nesmelý nováčik, nie je jediného pozvania, ktoré by ste dokázali odmietnuť. Ale na štvrtý deň ste už oťukaný absolvent, pripravený na návrat do reálneho sveta.

Davy v kongresovom centre pripomínajú univerzitnú „prednáškareň“ plnú hladných vysokoškolákov. Ale tento falošný Davos vo veľkej miere slúži len ako fasáda, za ktorou sa schováva ten skutočný. Skutočný Davos je o stretnutiach v špeciálne na to určených "bilaterálnych" miestnostiach, v reštauráciách, v baroch, na chodbách a dokonca aj na toaletách. Niektoré z nich sú naplánované týždne vopred. Ak naozaj chcete vedieť, prečo ľudia prichádzajú do Davosu, najlepšou odpoveďou je: aby mohli na seba naraziť.

Stretnutia v Davose slúžia trom hlavným účelom. Jedným z nich je rýchlosť. Počas týchto štyroch dní máte vyššiu pravdepodobnosť stretnúť vplyvných ľudí ako za celý zvyšok roka dohromady. Druhým bodom sú ponuky. A to nielen obchodné, ale aj politické. Dokazuje to aj Davos z roku 1992, keď tu presvedčili Nelsona Mandelu, aby opustil politiku Afrického národného kongresu na znárodnenie hospodárstva Juhoafrickej republiky. Tretím cieľom stretnutia v Davose je stanoviť elitný konsenzus, súbor názorov, ktorý pre zvyšok roka zabezpečí, že človek nepovie nič, čo by bolo príliš absurdné. Toto je tá mýtická "nálada v Davose", na ktorú sa nejedna televízia tak rada pýta.

Teoreticky, nálada by sa mala odvíjať od stanovenej témy fóra. Tento rok to bola "Štvrtá priemyselná revolúcia". V skutočnosti sa ale preberali denno denné pohyby na finančných trhoch. Ešte žiaden rok totiž nezačal pre investorov tak zle ako tento. Náladu v Davose to pochopiteľne riadne ovplyvnilo.

Mohli ste počuť, ako jeden z amerických najvýznamnejších politických komentátorov tvrdí, že Donald Trump má vážnu šancu vyhrať prezidentské voľby v USA. Alebo, že renomovaný finančný publicista pripustil pravdepodobnosť britského odchodu z Európy na 30 percent. Ale asi najpesimistickejší výrok pochádza od skutočného veštca, veterána hedžových fondov, miliardára George Sorosa. V rozhovore argumentoval, že svetová ekonomika je v podobnej nešťastnej situácii ako v roku 2008, s tým rozdielom, že dnes je príčinou Čína, nie americké hypotéky.

Jedinou útechou je to, že s pozoruhodnou frekvenciou sa zlá nálada Davose opakuje. V roku 2009 to bolo zlé, kvôli tomu, že sme vstupovali do druhej veľkej hospodárskej krízy. Vtedy len dvaja účastníci správne predpovedali, že americká kríza sa blíži k svojmu dnu. V januári 2011 sa Davos mýlil, keď si myslel, že arabská jar predstavuje úsvit nádhernej novej éry na Strednom východe. Tak prečo by sa mal taký George Soros mýliť ak hovorí o úsvite veku globálnej deflácie?

Po prvé, je tu stále veľa úžasných inovácií v technológiách. Mnohí zástupcovia segmentu sa objavili aj v Davose a pútali patričnú pozornosť. Cítili sa ako hviezdy zo Silicon Valley, ktoré so sebou vzali aj  rôzne artefakty novej priemyselnej revolúcie, aby sa nimi pochválili na výstave v Kongresovom centre. Juhokórejský robot Hubo a všetky tie hračky využívajúce virtuálnu realitu boli vskutku pôsobivé.
Po druhé, komoditné pády majú tendenciu ku korekcii ak sa akciový trh zmršťuje kvôli nízkym výnosom. Svoje tento rok povie aj trh s ropou, a to najmä v prípade ak bude naďalej eskalovať konflikt na Blízkom východe.
Po tretie, čínska dopyt po rope sa môže spomaľovať, ale tento pokles sa ešte v plnej miere  neprejavil.
Po štvrté, americkí spotrebitelia sa ešte nenaladili na nôtu Davos blues, súdiac podľa prieskumov sentimentu.

Samozrejme, ak Donald Trump zmätie svojich republikánskych priateľov tým, že by vyhral nomináciu svojej strany a následne by vzišiel ako víťaz volieb, všetko by bolo inak. To by znamenalo, že prezident Trump sa objaví v Davose v roku 2017 a pripomenie svojim kolegom miliardárom, že napriek tomu, čo všetko povedal a urobil, je stále jedným z nich: len ďalší nesmelý prváčik v Davose, pripravený na štyri dni schôdzkovania, plné ponúk a rozhodovaní o ďalšej nálade v Davose. Ak si to tak vezmeme, tento scenár je ešte desivejší, než predpovede Sorosa o príchode deflačného súdneho dňa.

Autorom je Niall Ferguson, profesor histórie na Harvarde a vedúci pracovník Hooverovho inštitútu, Stanford.

Súvisiace články

Aktuálne správy