Špekulácie ohľadom vyšetrovania emisií: Akcie Renaultu hlásia prepad o 17 %

, ČTK;TASR;Reuters;Bloomberg;patria Foto: SITA

Akcie francúzskej automobilky Renault prudko klesajú, okolo poludnia strácali až pätinu svojej hodnoty. Dôvodom je vyhlásenie zástupcu odborového zväzu, že minulý týždeň prehľadávali kancelárie firmy vyšetrovatelia, zrejme v súvislosti s emisnými skúškami, uviedla agentúra Reuters.

"Niekoľko kancelárií Renaultu bolo prehľadaných vyšetrovateľmi, ktorí sa zameriavajú na podvody," povedal agentúre Reuters predstaviteľ odborov Florent Grimaldi. Podľa agentúry Bloomberg vyšetrovatelia zabavili vo firme počítače. "Vedenie nepotvrdilo, že je to kvôli emisiám NOx,ale vzhľadom k úsekom, v ktorých bola inšpekcia, si myslíme, že to môže mať súvislosť."
Vyšetrovatelia sa podľa neho zamerali práve na tie časti firmy, ktoré majú čo do činenia so skúšobnými normami a certifikáciami motorov. Na základe toho sa môžeme domnievať, že sa vyšetrovanie vzťahuje k emisným štandardom v súvislosti so škandálom Volkswagenu.

Francúzske ministerstvo financií sa k správe odmietli vyjadriť. Na ministerstve hospodárstva nebol nikto, kto by sa k správe zaujal stanovisko.

Francúzska automobilka Renault potvrdila prehliadky niektorých svojich pracovísk. Informovala o tom agentúra DPA.Renault uviedol, že plne spolupracuje s úradom pre vyšetrovanie podvodov a ochranu hospodárskej súťaže DGCCRF ministerstva hospodárstva aj s ministerstvom ochrany životného prostredia. Prvé testy komisie zostavenej ministerstvom životného prostredia nenašli vo vozidlách Renaultu žiaden podvodný softvér, zdôraznila automobilka. Volkswagen s pomocou softvéru manipuloval emisie dieselových áut.
Vyšetrovanie úradu DGCCRF ministerstva hospodárstva je nezávislé. Renault však očakáva, že potvrdí výsledky predchádzajúcich testov.
Po prvých správach o prehliadkach na pracoviskách Renaultu sa akcia spoločnosti prepadla takmer o 20 %. Jej kurz neskôr vzrástol. Správy mali dočasne negatívny vplyv aj na akcie konkurenčného koncernu PSA Peugeot Citroën.

Aktuálne titul krváca o 17 % a padá na cenu 72 EUR / akciu.

"Emisný škandál automobilky Volkswagen hrozí už niekoľko mesiacov nákazou celého sektora. Dnes sa na scéne objavil ďalší potenciálny "bacilonosič", ktorým je francúzsky Renault. Francúzske úrady dnes uskutočnili raziu v niektorých objektoch spoločnosti, pri ktorej zadržali počítača a dokumenty. Podozrenie padá opäť na manipuláciu s meraním emisií. Akcie automobilky reagovali najväčším intradenným prepadom od roku 1999 (-23 %), aktuálne odpisujú 11 %. Vyšetrenie potápa podobne ako v prípade Volkswagenu celý automobilový sektor, ten odovzdáva 4 %. Hoci je valuácia sektoru nízka, po škandále VW sme vlani znížili odporúčanie na sektor na neutral z overweight. Mimo hroziacich mastných pokút boli dôvodom obavy o budúcej profitabilite sektora, ktorá bude pod tlakom prísnejších regulačných požiadaviek. Rozšírenie kauzy na ďalšiu veľkú európsku automobilku tieto obavy len podčiarkuje," hovorí analytik Patria Finance Branislav Soták.
 

Pozornosť vyšetrovateľov sa na výrobcov automobilov zamerala  po oznámení amerických regulátorov vlani v septembri, že nemecký Volkswagen podvádzal pri testovaní emisií u svojich vozidiel s naftovými motormi. Francúzske úrady potom oznámili, že začnú vyšetrovať, či Volkswagen kvôli emisiám nepodvádzal majiteľov naftových vozidiel a sľúbili, že rozšíri vyšetrovanie na všetky automobilky, vrátane Renaultu a PSA Peugeot Citroën. Úrad pre životné prostredie potom samostatne začal náhodne testovať vozidlá, aby zistil rozdiely údajov o emisiách pri laboratórnom testovaní a medzi reálnymi číslami.

Problémy majú aj akcie taliansko-americkej automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na milánskej burze. Obchodovanie s akciami bolo dnes pozastavené potom, čo sa ich cena prepadla o osem percent v reakcii na správu servera Automotive News, podľa ktorej firma čelí žalobe kvôli nadhodnoteniu údajov o predaji v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy