Je pripravená exekvovanému dôchodcovi vydať potvrdenie o vianočnom príspevku

Dôchodcovi, ktorému Sociálna poisťovňa vykonáva exekučné zrážky z dôchodku, exekútor nemôže siahnuť na vianočný príspevok. Keďže v takomto prípade dôchodca môže potrebovať potvrdenie pre exekútora, že časť jeho príjmu na bankovom účte v decembri je práve takouto sociálnou dávkou, Sociálna poisťovňa je pripravená vydať dôchodcom potvrdenie o tom, že mu bol k dôchodku poskytnutý aj vianočný príspevok.
O potvrdenie môže dôchodca žiadať osobne v ktorejkoľvek pobočke Sociálnej poisťovne alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia Sociálnej poisťovne; telefonicky na bezplatnej linke Sociálnej poisťovne 0800 123 123; elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk. Žiadať možno aj písomne na adrese: Sociálna poisťovňa, ústredie, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava.
K 1. januáru kalendárneho roka Sociálna poisťovňa prepočítava exekučné zrážky. K tomuto dátumu sa pravidelne valorizujú dôchodky a pri prepočítaní sa aj suma exekučnej zrážky zvýši. Sociálna poisťovňa je povinná začať vykonávať zrážky z dôchodku po doručení príkazu na začatie exekúcie. Musí ich vykonávať nielen do výšky pohľadávky, ale aj vrátane trov exekučného konania.
Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodliehali lákavým ponukám na pôžičky od nebankových spoločností. Počet exekvovaných dôchodkov narastá a práve tieto pôžičky sú častým dôvodom exekučného konania a zníženého príjmu dôchodcu.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy