Parížske útoky by sa mohli podpísať pod zmenu ceny ropy

, oilprice com. Foto: SITA

Parížska tragédia jasne ukázala svetu, že vojna s terorom je globálna. Ak to už nebolo dostatočne jasné z teroristických útokov v Bagdade, Bejrúte a pri páde ruského lietadla v posledných týždňoch. Izraelské médiá uviedli, že žiadna západná spravodajská služba nezachytila známky toho, že sa plánuje nejaký útok. Ide tak o ponuré posolstvo svetu: môže sa to stať kdekoľvek.

Útok tiež odhalil, že najväčšia hrozba pochádza z radikálneho islamu, nie z Iránu, Ruska, alebo Číny. Táto skutočnosť bola potvrdená minulý týždeň v Benátkach, kde sa Saudi prvýkrát stretli s Iráncami a spolu s 20 rôznymi krajinami hovorili o spoločnej stratégii proti vojnám na Strednom východe. Aj keď sa prvé stretnutie skončilo bez akýchkoľvek dohôd, tieto dve krajiny odsunuli svoju tradičnú rivalitu, aspoň pre túto chvíľu, aby diskutovali o väčšej hrozbe. Lepší príklad pre známe "nepriateľ môjho nepriateľa…" by sme len ťažko hľadali.

V tejto súvislosti treba vidieť aj plánovaná návšteva saudského kráľa Moskvy zameraná predovšetkým na získanie určitého uistenia, pokiaľ ide o bezpečnosť. Táto návšteva by asi nebola potrebná, ak by boli akcie USA v tejto oblasti dostatočné, aby zaručili, že Saudská Arábia je bezpečné miesto pod ochranným vojenským dáždnikom USA.

Podľa agentúry Bloomberg, schôdzky prebiehajúce v Turecku medzi USA a Ruskom tiež potvrdzujú, ako sa z vyvrheľa Ruska náhle stáva partner. Je to na počudovanie, že tak vychvaľovaná západná spravodajská služba, ktorá však bola spolitizovaná, nedokáže už dlhšie správne identifikovať našich hlavných nepriateľov. Tragédia v Paríži môže donútiť USA a ich spojencov, aby zdvojnásobili svoje vojenské úsilie na Blízkom východe a v strednej Ázii, aby sa predišlo dlho sľubovanému ázijskému pivotu.

Napodiv, zatiaľ čo korene tragédie vedú do vojny na Blízkom východe, časti sveta, ktorá stále produkuje viac ako štyridsať percent celosvetovej produkcie ropy, ceny komodít naďalej klesali až na šesťročné minimum. A trend sa výrazne nemení ani napriek skutočnosti, že Paríž sľubuje globálnu vojenskú angažovanosť proti radikálnemu islamu a omnoho širšiu vojnu voči tomuto nepriateľovi po celom svete. Západné vlády budú nútené reagovať na požiadavky svojich občanov pre väčšiu bezpečnosť.

Ako napísal veľký francúzsky spisovateľ Raymond Aron o alžírskej revolúcii, alžírski rebeli neustálymi útokmi na bezbranných občanov a úradníkov stále podkopávali autoritu vlády, že nedokážu dostatočne ochrániť svojich občanov. Nakoniec Francúzi podľahli, čo viedlo k alžírskej nezávislosti. Nepochybne, to je hlavným cieľom aj islamského štátu.

Ak sa rozšíri vojna, čo je pravdepodobné, sú tu pádne dôvody si myslieť, že cena komodít by mala ísť hore. Stačí sa pozieť čo sa stalo počas vojnových rokov na Strednom východe za prezidentovania Busha. Ceny ropy dosiahli tridsaťročné maximum za necelých päť rokov, nasledovalo to po slabom výkone na komoditných trhoch ako celku spolu rastúcou infláciou.

Podobná situácia je aj dnes, čo sa týka cien ropy, Goldman Sachs tvrdí, že sa budú zotavovať len pomaly, a do roku 2020 neuvidíme úroveň 80 dolárov za barel. Ale táto predikcia, aj keď dáva zmysel vzhľadom na spomalenie globálneho ekonomického rastu, neberie do úvahy možnosť rozšírenia globálneho konfliktu, ktorý by vystrelil ceny hore. V nasledujúcich rokoch, by ceny mohli vzrásť podstatnejšie kvôli predchádzajúcemu útlmu investícií, ale útoky v Paríži by mali pripomenúť,aké dokáže konflikt vytvárať prekvapenia.

Najnovšie útoky nie sú dostatočné pre pohyb ceny ropy, vzhľadom na prevahu ponuky. Ale budúci útok by mohol odstrihnúť produkciu po celom svete, spôsobiť nárast cien, ktorý dnes nikto nedokáže predvídať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy