Nárok na potravinové lístky pre chudobných bude mať každý desiaty Rus

, ČTK Foto: SITA

Ruská vláda chystá zavedenie potravinových lístkov pre chudobných. Nárok na ne bude mať zrejme každý desiaty Rus. Moskvu bude projekt každoročne stáť približne 240 miliárd rubľov, teda 3,21 miliárd eur. O zavedení uvažovala vláda už niekoľkokrát, nikdy sa k nemu ale neodhodlala.

Ako napísala agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerské zdroje, program potravinových lístkov pre nemajetných, ktorý by mal zmierniť dopad drahoty spôsobené pádom kurzu rubľa a "vojnou sankcií" medzi Ruskom a Západom, navrhlo vláde ministerstvo obchodu v polovici septembra.

Ruský vnútorný trh od vlaňajška postihla nebývalá drahota, ktorá vyhnala ceny niektorých potravín až o desiatky percent. Krízu vyvolal pád rubľa spojený s prudkým poklesom cien ropy a zemného plynu, ktorých vývoz je kľúčovou položkou v príjmoch do ruskej štátnej pokladnice. Situáciu ďalej vyostrili potravinové sankcie.

Námestník ruského ministra obchodu Viktor Jevtuchov vyhlásil, že vláda teraz analyzuje zahraničnú prax. Potrební občania si budú môcť na lístky kúpiť len niektoré druhy tovaru, v druhej etape vraj bude nasledovať zriaďovanie jedální pre chudobných. Na potravinové lístky bude možné kúpiť len ruské, nie zahraničné potraviny, spresnil Jevtuchov.

V Rusku podľa oficiálnych štatistík žije pod hranicou biedy šestnásť percent obyvateľov krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy