Ukrajina je údajne blízko k dohode o odpísaní dlhu

Súčasťou dohody o reštrukturalizačnom pláne, ktorý sa týka dlhu Ukrajiny, je podľa novín Wall Street Journal aj odpísanie 20 % istiny z dlhu vo výške približne 19 mld. USD.

Ukrajina je blízko k dohode so skupinou najväčších veriteľov o reštrukturalizácii dlhu. Súčasťou reštrukturalizačného plánu je podľa novín Wall Street Journal aj odpísanie 20 % istiny z dlhu vo výške približne 19 mld. USD. Noviny Wall Street Journal o tom informovali v pondelok s odvolaním sa na svoje zdroje.

 

Rokovania sa ťahali viac ako päť mesiacov, pričom problémovou témou bola práve otázka toho, či by sa mal ukrajinský dlh odpisovať, prípadne v akej výške. Noviny ďalej informovali, že o predbežnej dohode by mohli rokujúce strany informovať ešte tento týždeň.

Ukrajinské ministerstvo financií odmietlo komentovať detaily tejto správy a čísla nepotvrdili ani držitelia dlhopisov. "Finálna dohoda nie je, všetky možnosti ostávajú otvorené,“ povedal zástupca ukrajinského ministerstva financií. Trhy však už nejaký čas špekulujú o dohode, ktorá zahŕňa odpis vo výške 20 %. Ide o polovicu toho, čo Ukrajina pôvodne žiadala.

"Komisia (veriteľov) podporuje dohodu, keďže rozpoznala, že Ukrajina čelí veľmi špeciálnym okolnostiam. Ich pozícia je jasná: nikdy neverili, že odpísanie dlhu je nevyhnutné, napriek tomu, v snahe dosiahnuť dohodu, urobili významný ústupok,“ povedal zdroj agentúry Reuters. Odpis dlhu vo výške 20 % je v súlade s očakávaniami a znamená, že rokujúce strany sa stretli na polceste.

(1 EUR = 1,1497 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy