Dvanásť hodín rokovaní: Od júna 2017 sa rušia roamingové poplatky

, ČTK Foto: SITA

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu dosiahli predbežnú dohodu, na základe ktorej budú od júna 2017 zrušené poplatky za používanie mobilných telefónov v zahraničí. Oznámilo to Lotyšsko, ktoré teraz Európskej únii predsedá. Dohodu už minulý týždeň signalizoval eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger.

"V rámci dohody budú roamingové poplatky odstránené od 15. júna 2017," oznámilo Lotyšsko po dvanásťhodinovom rokovaní s európskymi zákonodarcami. Dohodu ešte musia v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov schváliť jednotlivé členské štáty, upozorňuje agentúra Reuters.

Európska komisia začala už v roku 2007 obmedzovať maximálnu výšku roamingových poplatkov. K ich ďalšiemu výraznému zníženiu plánuje EÚ podľa agentúry DPA prikročiť 30. apríla 2016, od kedy by mala cena hovoru v rámci členských krajín predstavovať maximálne päť centov za minútu. V súčasnosti predstavuje maximum 19 centov za odchádzajúce a päť centov za prichádzajúce hovory.

Cenový strop pre SMS správy by sa mal od 30. apríla 2016 znížiť len na dva centy zo súčasných šiestich centov a maximálna cena za jeden megabajt dát by mala klesnúť na päť centov z doterajších 20 centov. Uvedené ceny však nezahŕňajú daň z pridanej hodnoty.

Telekomunikačný sektor plány na zrušenie roamingových poplatkov ostro kritizuje kvôli obavám z poklesu príjmov. Niektorí odborníci varujú, že mobilní operátori by zrušenie roamingových poplatkov mohli kompenzovať všeobecným zdražovaním svojich služieb.

Parlament a Rada boli relatívne blízko k dohode o zákaze roamingu. Hlavný spor bol o to, či zákaz spustiť už v roku 2016, ako to Parlament pôvodne požadoval, alebo až neskôr, ako to chceli členské krajiny. Nakoniec sa stretli uprostred.

Strany sa dohodli aj na pravidlách otvoreného internetu, tiež známeho ako neutralita siete, Rada favorizovala menej striktný prístup, ktorý dovolil väčšie zásahy telekomunikačných spoločností. Debata sa viedla hlavne o tom, či by telekomunikační operátori mali byť schopní izolovať časti svojich sietí na špecializované služby, ako je poskytovanie e-zdravotníctva. Parlament argumentoval, že by mala mať iba možnosť tak urobiť v prípade, že to nebude mať žiaden vplyv na prístup k internetu pre ďalšie časti siete. Rada chcela zmierniť formuláciu tak, aby mohol byť povolený mierny vplyv. Nakoniec je to kompromis, ako prijateľné označili strany, ak to nebude mať vplyv na "všeobecnú" kvalitu prístupu k internetu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy