Radíme oslávencom: Základné finančné lekcie nielen pre čerstvých oteckov

, time/money Foto: thinkstock

Nie je jednoduché zžiť sa s novou rodinnou situáciou, keď čakáte prírastok do rodiny. Aj keď máte dostatok času na vytvorenie núdzového fondu, alebo na náčrt zmysluplného rozpočtu ešte pred narodením potomka, nakoniec až v priebehu prvého roka sa čerství rodičia naučia, ako po novom pristupovať k rodinným financiám. Všetko osobné sa stáva rodinné.

Ide o zvláštnu kognitívnu disonanciu, ktorú čerství rodičia musia prijať. Rozhodnutie priviesť dieťa na svet, často vôbec neberie do úvahy finančné plánovanie. Pripravenosť starať sa o dieťa je skôr otázkou hodnôt a lásky, než chladného výpočtu toho, čo si môžete dovoliť a čo nie. Nikto nebude odhadovať týždenné náklady na starostlivosť o dieťa a ako dlho si môže dovoliť byť na rodičovskej „dovolenke“. Koľko ste schopní zatiahnuť z vlastného vrecka a z jedného platu, koľko z toho zhltne nájomné a koľko strava. Mnohí sú úplne neznalí čo sa týka nových druhov položiek, ktoré sa doteraz v spoločnom rozpočte neobjavovali. Počnúc kočíkom, cez postieľku, po plienky a obrúsky. Splodenie dieťaťa je dôverné finančné rozhodnutie, najmä ak vezmeme do úvahy, ako málo robí pre podporu rodičov naša spoločnosť.  

Počas prvého roka života dieťaťa sa nebudete stačiť diviť, kam toľko peňazí vlastne ide. Nie sú to len plienky a rôzne krémy, výpisy z účtov hovoria o stovkách podobných nákupov. Rozhodnutie stať sa rodičom by ale nemalo stáť a padať výlučne na cenovej dostupnosti. Život je na to príliš krátky.

Páry majú tendenciu pohádať sa, ak príde na rozhovor o peniazoch. Väčšina sa radšej preto tejto téme vyhýba. Iní sú ochotní nehovoriť svojim partnerom pravdu. Tušia, že ak budú musieť rozprávať o rozpočte, dlhu a výdavkoch, nebude to vôbec príjemné. Hlavne ak sa rodičmi stanú ľudia v mladom veku, absolventi, ktorí ledva opustili posluchárne škôl. Pre nich je tvorba rozpočtu, ktorý zahŕňa  všetky výdavky, dosť náročná úloha. Nehovoriac o tom, že s tým nemajú žiadnu skúsenosť, lebo ako študenti sa tým vôbec nezaoberali. Vôbec netušia čo pre nich znamenajú peniaze. Pre niektorých je to istota, takže sa snažia šetriť, zatiaľ čo pre iných ide skôr o prestíž. Ak je váš manžel alebo manželka „škrečok“ alebo rozhadzovač, často treba hľadať dôvod tam, odkiaľ pochádza. Následne dokážete znížiť napätie a objasniť si svoj uhol pohľadu.

Odborníci ďalej odporúčajú, aby sa každý z páru pokúsil odhadnúť, ako rodina nakladá so svojim čistým príjmom. To znamená, že každý by mal napísať, koľko si myslí, že rodina minie na pevné náklady, ako je hypotéka, nájom, energie a podobne. Koľko potrebuje na variabilné náklady, ako je napríklad strava a doprava, a koľko na ľubovoľné iné výdavky, ako napríklad na zábavu. Potom príde hodina pravdy a svoje poznámky si porovnajú. Pomôže to identifikovať skutočné nezrovnalosti vo finančnom plánovaní a nájsť spoločnú reč.

Je dôležité, aby sa do finančného rozhodovania zapájali obaja partneri. Keď sa rodina vyvíja, manželia si často rozdelia domáce zodpovednosti, od kontroly domácich úloh dieťaťa, po platenie účtov. Ak je jeden z manželov úplne vypustený z akéhokoľvek finančného rozhodovania, alebo zhodnotenia dlhodobých cieľov, ako je odchod do dôchodku, môžu konflikty časom narastať. Preto, musia byť informácie o finančných možnostiach rodiny pre každého člena úplne transparentné. Obaja manželia by mali oceniť mieru úspor a voľbu investície z dlhodobejšieho hľadiska, spoločné plánovanie by mohli vnímať aj ako "poistenie manželstva."

Ak máte dieťa a partnera, ktorý je závislý na vašom príjme, budete potrebovať životné a invalidné poistenie. Pre mnohých to je veľká neznáma, nevedia, pre aký typ poistenia sa rozhodnúť, a na ako dlho. Nehovoriac o konfrontácii so smrťou. Ťažko sa odpovedá na otázku makléra, čo si vlastne môžete dovoliť? Nie je preto vôbec ojedinelé, že dostávajú oveľa viac, než potrebujú. Ale to sú peniaze, ktoré by sa dali inde lepšie využiť. Najlepšou cestou je poradiť sa o týchto veciach s odborníkom , prípadne použiť rôzne online kalkulačky. Určite nájdete rôzne alternatívy, ako poplatky znížiť. Nezabúdajte, že vytvorenie robustného núdzového fondu je životne dôležité.

Súvisiace články

Aktuálne správy