Rozdiely medzi mužmi a ženami: Kto je lepší investor?

, WSJ;patria Foto:thinkstock;SITA

Čo sa týka investovania, nájdeme medzi mužmi a ženami celý rad rozdielov. Zovšeobecňovanie je síce problematické a nikto nehovorí, že pohlavie určuje, aký úspech kto dosiahne. Vedci aj finančné inštitúcie sa ale zhodujú, že muži si pri investovaní väčšinou viac veria, ženy majú zase stanovené jasné ciele a menej obchodujú.

Cieľom štúdií na túto tému pritom nie je povedať, kto je lepším investorom, ale určiť, aké sú silné stránky oboch skupín. Rozdiely nenájdeme iba v spôsobe investovania, ale aj v dlhodobom plánovaní týkajúcom sa zaistenia na dôchodok.

Vanguard Group tvrdí, že podiel investícií do akcií na celkových úsporách je u mužov aj žien zvyčajne podobný. U prvých dosahuje v priemere 74 %, u druhých 73 %. Muži ale majú väčšiu tendenciu obchodovať. V roku 2014 pristúpilo k 11 % z nich k nejakej zmene vo fondoch, ktoré držali. U žien to bolo 7 %. Jean Young z Vanguard Group k tomu hovorí, že nižšia frekvencia obchodov znižuje riziko zlého načasovania. A štúdie ukazujú, že muži by sa od žien mohli priučiť aj v iných oblastiach. Majú napríklad väčšiu tendenciu sporiť zo svojich príjmov. Ich investičný horizont je tiež obvykle dlhší ako u mužov a sú tiež ochotnejšie vyhľadať profesionálneho poradcu.

Ženy síce zvyčajne končia s menšími úsporami, to je ale dané tým, že majú vo všeobecnosti nižšie platy a celkovú výšku úspor ovplyvňuje predovšetkým to, ako vysokú mzdu kto poberá. Štúdie ukazujú, čo sa týka realizovanej návratnosti, sú výsledky u mužov i žien podobné. Vanguard napríklad uvádza, že počas piatich rokov do roku 2014 zarobili investície žien v priemere 9,7 %, u mužov to bolo 10,1 %. Veľké rozdiely ale nájdeme v sebadôvere. Podľa jednej zo štúdií, ktorá sa opýtaných pýtala, či sú ich znalosti o finančných trhoch podpriemerné, odpovedalo 55 % žien kladne. U mužov tento pomer dosiahol len 27 %.

Fidelity tvrdí, že ženy majú oveľa menšiu toleranciu voči riziku a iba 4 % z nich sú ochotné investovať väčšiu sumu do rizikových aktív preto, aby dosiahli vyššiu návratnosti. U mužov to bolo 15 %. BlackRock zase udáva, že ženy majú vo všeobecnosti vyšší podiel svojich aktív v hotovosti a len málo z nich je ochotných zvýšiť rizikovosť vlastného portfólia v snahe dosiahnuť vyššiu návratnosť. Majú obavy z toho, že stratia časť svojich úspor a že nebudú mať prístup k hotovosti vo chvíli, keď ju budú potrebovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy