BNP Paribas dostala v USA rekordnú pokutu takmer 9 mld. USD

Americký súd vymeral francúzskej banke trest a pokutu vo výške takmer 9 miliárd USD (8,03 miliardy eur) za porušovanie sankcií proti Sudánu, Iránu a Kube. Informovala o tom agentúra Reuters.
Okresný súd v New Yorku formálne vymeral banke peňažný trest vo výške 8,83 miliardy USD a pokutu 140 miliónov USD a vyzval BNP Paribas, aby zlepšila procedúry aj celkovú politiku.
Právny zástupca banky Georges Dirani na súde vyhlásil, že BNP prijala plnú zodpovednosť za predchádzajúce správanie a svoju politiku už zlepšila.
Ide o prvý prípad, keď americký súd uznal banku vinnou za porušovanie hospodárskych sankcií, ktoré USA uvalili na niektoré štáty.
BNP Paribas už vlani v júli uznala svoju vinu a pripustila, že v rokoch 2006 a 2007 uskutočňovala transakcie v zastúpení sudánskych bánk aj napriek embargu.
Americké úrady obvinili BNP, že v podstate fungovala ako „centrálna banka sudánskej vlády“. A podľa obžaloby obchádzala aj sankcie uvalené na Irak a Kubu.
Rozsudok padol deň po tom, ako BNP Paribas zverejnila výsledky za 1. kvartál 2015, v ktorom dosiahla čistý zisk 1,65 miliardy eur, čo je o 17,5 % viac ako v prvých troch mesiacoch minulého roka, a jej tržby stúpli o 11,6 % na 11,1 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy