Grécke banky zatiaľ môžu čerpať núdzové úvery od ECB

Medzi prístupom k núdzovej likvidite ECB a stavom gréckych bánk je priama súvislosť, uviedol člen Výkonnej rady ECB Andreas Dombret

Európska centrálna banka (ECB) bude poskytovať gréckym bankám núdzové úvery dovtedy, kým budú spĺňať podmienky. Vyhlásil to v utorok člen Výkonnej rady ECB Andreas Dombret. Na otázku, ako by ECB reagovala na prípadný štátny bankrot Atén, neodpovedal. Viceprezident ECB Vitor Constancio v pondelok vyhlásil, že aj v prípade vyhlásenia platobnej neschopnosti niektorého členského štátu to nemusí nutne znamenať jeho odchod z eurozóny.

„Samozrejme, že z pohľadu núdzovej likvidity je veľmi dôležité, v akom stave sa nachádza Grécko a aj grécke banky. Je tam priama súvislosť,“ uviedol Dombret, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB. Podmienky na čerpanie krízových liniek zatiaľ podľa neho Grécko spĺňa. „Podmienkou je, aby o núdzovú likviditu požiadala grécka centrálna banka a aby túto požiadavku odsúhlasila Rada guvernérov (ECB) a aby (peniaze) dostali iba solventné banky,“ spresnil Dombret.

ECB vo februári oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke banky. Riziká spojené s financovaním bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek ECB tým prešli na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schváleniu Radou guvernérov ECB, ktorá podľa agentúry Reuters sprístupnila Grécku a jeho bankám núdzové úverové linky vo výške 110 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy