V rámci duálneho vzdelávania sa posilnia kompetencie ŠIOV

Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) bude mať v systéme duálneho vzdelávania posilnené kompetencie. Zamestnávatelia sa budú môcť na ŠIOV obrátiť v prípade, že nezískajú certifikát na pôsobenie v rámci duálneho vzdelávania. Podniky budú certifikovať stavovské a profesijne organizácie.
„Prišli sme s kompromisným návrhom. Podľa tohto kompromisného návrhu sa posilnia právomoci našej priamo riadenej organizácie ŠIOV. Vznikne tam možnosť odvolacieho konanie, kde sa budú môcť zamestnávatelia obrátiť aj na túto organizáciu, čo sa týka certifikácie pracoviska pre duálne vzdelávanie,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede za prítomnosti zástupcov zamestnávateľských zväzov minister školstva Juraj Draxler. Pôvodne bola zodpovednosť za duálne vzdelávanie iba na pleciach stavovských a profesijných organizácií. Tento kompromis považuje Draxler za konštruktívny.
V prípade, že dnes zamestnávatelia vyjadria zákonu podporu, ministerstvo bude považovať znenie zákona za konečné. V súčasnosti ešte prebiehajú rokovania medzi zamestnávateľmi a ministerstvom financií o finančných motiváciách pre zamestnávateľov. Podľa Mariána Juska z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) sú zatiaľ v hre dodatočné daňové úľavy. A to v prípade, že študent po skončení školy získa vo firme zamestnanie.
Na tlačovej besede chýbali zástupcovia z Klubu 500, ktorí dlhodobo nesúhlasia s nadstaveným systémom duálneho vzdelávania. Klub 500 napríklad zákonu vyčíta, že štát chce podľa nich preniesť zodpovednosť za duálne vzdelávanie na plecia stavovských a profesijných organizácií, ktoré na to nie sú pripravené.

Súvisiace články

Aktuálne správy