Dobré rodičovstvo v praxi: Peniaze sú dôležitejšie než sobášny list

, science Foto: SITA

Podľa novej štúdie zohrávajú v rodine peniaze dôležitejšiu úlohu než to, či sú rodičia dvaja a zobratí.

Je jedno či ste slobodná matka, alebo rozvedený otec. Väčšina rodičov sa snaží dodržiavať všeobecné odporúčania pre správnu výchovu. Sem patrí napríklad spoločné stolovanie, stanovenie pravidiel pre sledovanie televízie, či podpora mimoškolských aktivít. Najnovšie štatistické údaje z USA poukazujú na skutočnosť, že štruktúra rodiny má len minimálny vplyv na rodičovstvo. „Oveľa dôležitejšie je, či žije rodina v chudobe,“ povedala Sandra Hofferthová, profesrka na University of Maryland School of Public Health. "Dostatok, či nedostatok finančných prostriedky viedlo k väčším rozdielom prístupu rodičov k deťom než štruktúra rodiny."

Pozrime sa na konkrétne čísla, ktoré prieskum priniesol. Až 93 percent zosobášených rodičov detí vo veku od 6 do 11 rokov má aspoň jedno pravidlo, ktoré obmedzuje sledovanie televízie, rovnako toto pravidlo dodržuje aj 90 percent rodín, kde dieťa vychováva len jeden z rodičov. Zosobášení manželia v 54 percentách čítali svojim 3-5 ročným deťom denne, rodičia bez papiera tak robili v 50 percentách, jeden rodič vychovávajúci dieťa v  41 percentách. Ale bližší pohľad na údaje ukázal, že single rodič nie je v tomto ohľade o nič lenivejší. Svojmu 3 až 5 ročnému dieťaťu číta v priemere šesť dní v týždni, v porovnaní s priemerom 6,8 dňa v týždni pri zosobášených rodičoch.

Rozdiely sú aj pri stravovaní. Spoločnú večeru v prípade osamelých rodičov s ich 12 -17 ročným potomkom uviedlo 35 percent respondentov, rodičia v manželskom zväzku to uviedli len v 32 percentách. Tento rozdiel môže byť spôsobené tým, že deti v úplnej rodine sa pravdepodobne častejšie zapájajú do mimoškolských aktivít, z ktorých mnohé sa časovo bijú so spoločnou večerou.

Celkovo ale možno ako záver štúdie vyvodiť, že v Spojených štátoch sú peniaze dôležitejšie ako sobášny list, uvádzajú vedci. Napríklad, 42,5 percent detí v rodinách, ktorých príjmy boli na úrovni 200 percent nad hranicou chudoby a vyššie, sa venovalo športu. Pre porovnanie iba 22,5 percenta detí si šport môže dožičiť, ak rodina žije v chudobe. Účasť v rôznych krúžkoch a mimoškolských aktivitách preukázala podobné výsledky, navštevuje ich 35 percent detí s rodinnými príjmami na úrovni 200 percent alebo viac nad hranicou chudoby, v porovnaní s asi 20 percentami tých, ktorí žijú v chudobe.

Pre rodiny, ktoré žijú v chudobe, je navyše pravdepodobnejší rozpad, ako v rodinách nad hranicou chudoby. Uvidelo to 22 percent respondentov žijúcich v chudobe oproti 17 percentám žijúcich na alebo nad hranicou chudoby. "Chudoba môže ovplyvniť rodinu ekonomicky, sociálne a emocionálne, a môže viesť k jej nestabilite," píše sa v záverečnej správe. Len asi 14 percent domácností úplných manželstiev  žije v chudobe, v porovnaní s 37 percentami, kedy úlohu rodičov preberá na seba jediný človek. "Väčšinou ide o mladých rodičov, ktorí nemajú potrebné vzdelanie a majú nízky príjmy,“ tvrdí  Hofferthová. Výskum rodičov s nízkymi príjmami zistil, že ich prioritou je hľadať ekonomickú stabilitu, než manželský stav, či úplnosť rodiny. Je to o to ťažšie, že v súčasnosti existuje len málo pracovných príležitostí pre pracovníkov so základným vzdelaním, či odbornou nadstavbou.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy