V Británii sa vlani vyrobilo najviac áut od roku 2007

V krajine v minulom roku vyrobili 1,528 mil. automobilov, čo bol rast o 1,2 %

Výroba áut vo Veľkej Británii vlani vzrástla o 1,2 % na 1,528 mil. automobilov, čiže sa dostala na najvyššiu úroveň od roku 2007. Informovalo o tom v piatok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT). Motorom rastu výroby bol silný domáci dopyt, keďže export mierne oslabil. Podľa šéfa SMMT Mikea Hawesa dôvodom poklesu exportu bolo slabšie zotavovanie eurozóny a iných trhov.

„Počas uplynulých dvoch rokov boli ohlásené investície do britských závodov na výrobu áut v sume viac ako 7 mld. libier (GBP) a teraz vidíme efekty, keďže sa začína výroba nových modelov, pričom ďalšie sa očakávajú počas roka 2015,“ povedal Hawes. Veľká Británia je významným centrom automobiliek ako Jaguar Land Rover, BMW, Nissan, Honda , Toyota a General Motors.

SMMT ďalej informovalo, že za posledných desať rokov sa rýchlo zvýšila hodnota britského exportu automobilov. V roku 2004 bola hodnota britského exportu áut podľa veľkoobchodných cien zhruba 12 mld. GBP. Za desaťročie sa táto hodnota viac ako zdvojnásobila na vyše 26 mld. GBP v roku 2014, hoci počet exportovaných áut bol podobný.

(1 EUR = 0,7644 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy