Počet nových nezamestnaných v USA sa znížil

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň neočakávane znížil. Ministerstvo práce USA v stredu informovalo, že počet nových nezamestnaných sa v týždni končiacom sa 20. decembra zmenšil o 9 tisíc na sezónne upravených 280 tisíc. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s nárastom na 290 tisíc nových žiadostí.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa znížil o 8 500 na 290 250. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, pretože zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti dlhšie ako týždeň sa v týždni do 13. decembra zvýšil o 25 tis. na 2,40 milióna.

Údaje z trhu práce ministerstvo zverejnilo deň po tom, čo sa objavili správy o výraznom posilnení americkej ekonomiky v treťom kvartáli. Ekonomika USA rástla v sledovanom období najrýchlejšie za 11 rokov. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) revidovalo smerom nahor a takzvaný anualizovaný rast za júl až september bol na úrovni 5 %. Podľa predošlého odhadu bol anualizovaný rast amerického HDP v treťom štvrťroku 3,9 %. V druhom kvartáli bol rast HDP na úrovni 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy