Pozrite si miesto, kde sa rodia všetky tie lacné vianočné gýče a plastoví snehuliaci

, BBC;QZ Foto:shanghaiist

Čínske mesto Yiwu leží asi 250 kilometrov od Šanghaja. Často je označované za "čínsku vianočnú dedinu", vďaka tomu, že sa tu vyrába obrovské množstvo tovaru súvisiaceho s Vianocami. Xinhua, čínska štátna tlačová agentúra tvrdí, že až 60 % tohto tovaru pochádza z Yiwu. Tovar je často vyrábaný ručne v primitívnych podmienkach.

Od roku 2001 vzrástol počet vianočných tovární z 10 na viac ako 600. Mesto tak dokáže pokryť viac ako 90 percent vianočných ozdôb v Číne. Ako ukazujú zábery z "červenej" továrne, výroba je chaotická, spolieha sa viac na ľudské bytosti, ako automatizáciu.

"Z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia je prítomnosť škodlivých chemických látok a rozpúšťadiel znepokojujúca," povedal jeden z fotoreportérov pre  Quartz. "Bol som svedkom výrobného procesu, ktorý by mohol byť kritizovaný zo západného uhla pohľadu. Avšak sociálne pracovné prostredie, pracovná doba a atmosféra závodu, bola v skutočnosti oveľa príjemnejšia, než akú som zažil v iných odvetviach spracovateľského priemyslu." Nie je jediný, kto takýto pohľad na výrobu vianočného tovaru v Číne.

Sugestívne, znepokojujúce fotografie, ktorú zverejnila Sina News, pomôžu vytvoriť zdesený obraz o skutočnosti. Pracujú tam prevažne mladí muži, do pol pása vyzlečení kvôli horúčave. Sypú plastové pelety z vriec do strojov. Keď sa roztavia, lisujú sa do foriem hračiek a snehuliakov.

"Možno je to (čínsky) Nový rok pre cudzincov," myslí si 19 ročný  robotník Wei, keď príde reč na Vianoce. Wei tvrdí, že vie, že Vianoce sú sviatkom, ale presne nevie, o čo ide.

Wei a jeho rodičia prišli do Yiwu z ich domova v provincii Kuej-čou tento rok na jar po tom, čo ich priatelia im povedal, že by mohli zarobiť až 4000 juanov (520 eur) za mesiac v továrni.

Wei a jeho otec strávi v továrni 10 hodín denne. Červený prášok používaný ako farbivo sa vznáša všade vo vzduchu, snažia sa dýchať cez masky, ktorých denne vymenia aj desať.

Aj keď nosia počas práce majú nasadené vianočné čiapky, nemajú v úmysle oslavovať. Je to ochranná pomôcka na vlasy, napriek tomu sú po skončení zmeny pokrytí červeným prachom od hlavy až po päty.

Weiov otec sa posťažoval, že práca je príliš únavná a že pravdepodobne ju už o rok robiť nebude. Potom, čo si zarobia dosť peňazí, aby sa Wei mohol oženiť, majú v pláne návrat domov.

Yiwu prijíma objednávky z celého sveta, každý deň. "Tento rok to nie je ani veľmi dobré, ani zlé," povedal Cai Qingliang, podpredsedu pre vianočné výrobky priemyselnej asociácie. Dodal, že zatiaľ čo zahraničné zákazky poklesli, domáce zákazky skutočne išla hore.

Yiwu je pravdepodobne jedným z najväčších svetových dodávateľov vianočného tovaru a to na mnoho rokov dopredu. Mesto je tak dôležitou súčasťou čínskeho exportného motora.

Súvisiace články

Aktuálne správy