Doprava kolabuje, tlač nevychádza: Belgicko ochromil generálny štrajk

, ČTK Foto: SITA

Kvôli generálnemu štrajku belgické letiská neprijímajú ani neodbavujú žiadne lety, na bruselskom letisku ich bolo zrušených 600. Zastavila sa aj železničná aj mestská hromadná doprava a v nemocniciach podľa agentúry AFP funguje len pohotovosť.

Celodenný štrajk začala v doprave už v nedeľu večer. Do práce nenastúpili ani letoví dispečeri, v Belgicku preto od desiatej hodiny večernej nepristávalo ani nevzlietalo. Riaditeľ letiska Charleroi hovorí o "skutočnej katastrofe".

Vlaky sa tiež zastavili už v nedeľu večer. Po celý dnešný deň sa nepočíta s prevádzkou rýchlovlakov, ktoré krajinu spájajú s Francúzskom, Britániou, Holandskom a Nemeckom. Vo valónskych aj flámskych mestách nejazdia podľa AFP žiadne autobusy, električky či metro. Odbory vodičov kamiónov pohrozili zablokovaním diaľnic. Štrajk postihol školy, škôlky, väznice, úrady, podniky i médiá.

Zamestnávatelia vyzvali úrady, aby zasiahli proti štrajkovým hliadkam, ktoré ľuďom bránia, aby sa dostali do práce.

Pondelkovým štrajkom vrcholí niekoľkotýždňová kampaň za zrušenie vládnych plánov na úsporu celkovo 11 miliárd eur z rozpočtu v najbližších piatich rokoch. Protesty budú pokračovať aj v roku 2015, ak vláda úsporné opatrenia neodvolá, alebo aspoň neupraví, varovali odbory. Začiatkom novembra sa na ich výzvu zišlo v Bruseli asi 120 tisíc demonštrantov.

Generálny štrajk má byť zaťažkávacou skúškou pre nový koaličný kabinet, ktorý riadi od začiatku októbra frankofónny liberál Charles Michel. Vláda počíta so zmenou odchodu do starobného dôchodku zo súčasných 65 na 67 rokov v roku 2030. Odbory tiež odsudzujú zmenu platových podmienok ktorá podľa nich povedie k zníženiu kúpnej sily zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy