Prekvapivé vyhlásenie: Kto vlastne kontroluje ceny ropy?

, businessinsider Foto: SITA

Pamätáte si ešte časy, kedy OPEC, ako kartelová dohoda, sa pokúšala o stabilizáciu cien ropy tým, že manipulovala jej produkciu? Tak to už dnes neplatí.

Saudský minister ropného priemyslu Ali Al-Naimi urobil prekvapivé vyhlásenie na zasadnutí OSN o zmene klímy v peruánskej Lime. "Prečo by som mal znižovať produkciu? Viete, čo trh robí s každou komoditou. Ide to hore a dole a hore a dole," povedal Al-Naim, podľa agentúry Bloomberg.

To je zaujímavé, pretože Al-Naimi je zdanlivo najmocnejší muž v karteli, ktorý manipuloval globálny trh s ropou od roku 1960. Celý OPEC je použitie kolektívnej moci, vďaka pevne ovládanej svetovej  zásobe ropy, na vyrovnanie síl na trhu. Ale Al-Naim teraz hovorí o možnosti voľného pohybu.

Tento komentár prišiel v rovnaký deň, keď OPEC znížila dopyt očakávaný pre budúci rok na 28,9 miliónov barelov denne, čo je zníženie o približne 300 000 barelov. Je to najnižšia prognóza od roku 2002.

OPEC argumentuje dvoma dôvodmi. Prvý je zvýšenej produkcie po celom svete (väčšinou pochádzajú z produkcie bridlíc v Severnej Amerike). Druhý je zníženie dopytu z dôvodu účinnejších technológií na ťažbu, ako aj zníženie energetickej náročnosti.

V novembri sa OPEC rozhodol, že zníži produkciu na úkor ekonomík mnohých svojich chudobnejších členských krajín, ako je Venezuela, Ekvádor a Nigéria. Cena ropy sa od júna, kedy to bolo zhruba 105 dolárov za barel, klesá. Obzvlášť strmé poklesy zaznamenala v októbri a novembri. Nikto v skutočnosti nevie, prečo sa ropa prepadla tak rýchlo, ale teraz je až na asi 60 dolároch za barel a nevykazuje žiadne známky zotavenia.

Tento nový postoj Al-Naima je pravdepodobne politická taktika. Saudská Arábia chce natoľko stlačiť cenu ropy, aby americkí producenti z nových bridlicových vrtov nemohli zarábať. Potom by mohli prestať zaplavovať trh a Saudská Arábia by získala späť svoju pozíciu svetovej jednotky. A taktika zdá sa funguje. EIA (US Energy Information Administration) sa v ostatnom čase znížila svoj odhad rastu produkcie v roku 2015 o 100 000 barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy