Podnikateľská nálada v Nemecku sa zlepšila

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v novembri stúpol na 104,7 bodu z októbrovej úrovne 103,2 bodu

Podnikateľská dôvera v Nemecku sa v novembri po šiestich mesiacoch poklesu opäť zlepšila. Považuje sa to za znak, že najväčšia európska ekonomika pravdepodobne opäť začína rásť po tom, ako sa v treťom štvrťroku tesne vyhla recesii. Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, stúpol na 104,7 bodu z októbrovej úrovne 103,2 bodu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že index klesne o 103 bodov.

V treťom štvrťroku nemecká ekonomika dosiahla mierny rast o 0,1 %. Tesne sa tak vyhla recesii, keďže v druhom kvartáli o 0,1 % oslabila. Ekonóm inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe pre agentúru Reuters povedal, že oslabenie eura voči doláru na dvojročné minimum a klesajúce ceny ropy prispeli k lepšej nálade nemeckých firiem. „Ide o pozitívny signál, ale musíme počkať do decembra, aby sme videli, či to pokračuje,“ povedal o zlepšení indexu podnikateľskej dôvery.

Z novembrového prieskumu inštitútu Ifo vyplynulo, že sa nastalo zlepšenie v sektoroch priemyslu a maloobchodu, ale stavebníctvo mierne oslabilo. „Hodnota indexu inštitútu Ifo jasne podporuje náš názor, že nemecká ekonomika sa v záverečnom kvartáli roka zrýchľuje,“ uviedol Carsten Brzeski z banky ING. Dodal však, že stagnácia ekonomík Francúzska a Talianska stále ohrozuje rast nemeckého hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy