Čínska centrálna banka po vyše dvoch rokoch znížila úrokové sadzby

Čínska centrálna banka nečakane znížila úrokové sadzby s cieľom podporiť ekonomiku, ktorá smeruje k najslabšiemu ročnému rastu za takmer štvrťstoročie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Banka oznámila, že s platnosťou od soboty 22. novembra znižuje ročnú úrokovú sadzbu z úverov o 0,4 % na 5,6 %. Zároveň sa rozhodla znížiť ročnú úrokovú sadzbu na vklady o 25 bázických bodov na 2,75 %.
Je to prvé zníženie úrokových sadzieb za viac než dva roky, naposledy banka znižovala sadzby v lete 2012. Dôvodom je oslabovanie tempa rastu ekonomiky, ktoré je dôsledkom najmä rýchleho ochladzovania realitného trhu, dlhodobo hlavného piliera rastu. Rovnako aj najnovšie údaje o cenách domov a aktivite výrobného sektora naznačujú postupné spomaľovanie ekonomiky. V 3. kvartáli tohto roka sa rast čínskeho hospodárstva spomalil na 7,3 %. To je najpomalšie tempo rastu za posledných päť rokov.
Napriek tomu ekonómovia krok centrálnej banky nečakali. „Rozhodnutie banky je prekvapujúce,“ povedal Mark Williams, hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics v Londýne pre ázijský trh. Domnieva sa však, že na rast ekonomiky to výraznejší vplyv mať nebude a na výraznejšiu podporu hospodárstva budú potrebné ďalšie kroky vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy