Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v septembri vzrástol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v septembri vzrástol vďaka vyššiemu kladnému saldu zahraničného obchodu. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnila Európska centrálna banka (ECB).
Podľa ECB sa prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, po očistení od sezónnych vplyvov v septembri 2014 zvýšil na 30 miliárd eur z augustových 22,8 miliardy eur.
Prebytok obchodu s tovarmi pritom v sledovanom mesiaci vzrástol na 20,7 miliardy eur z augustových 18,1 miliardy eur a prebytok bilancie služieb sa zvýšil na 10,4 miliardy eur zo 7,5 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci.
A zároveň deficit bežných transferov eurozóny v septembri klesol na 8,7 miliardy eur z 10,4 miliardy eur v auguste, ale znížil sa aj prebytok bilancie príjmov na 7,6 miliardy eur zo 7,7 miliardy eur.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy