Škandály a konkurencia: Zisk McDonald’s klesol o 30 percent

, ČTK Foto: SITA

Americkej spoločnosti McDonald’s, najväčšiemu svetovému reťazcu reštaurácií s rýchlym občerstvením, klesol čistý zisk v treťom štvrťroku o 30 percent na takmer 1,1 miliardy dolárov. Firme uškodil škandál so starým mäsom v Číne a tvrdý konkurenčný boj na domácom trhu v USA.

Spoločnosť za tri mesiace do konca septembra zarobila 1,09 dolára na akciu. Vlani v rovnakom období predstavoval čistý zisk 1,52 dolára na akciu. Celkové tržby reťazca klesli o 4,6 percenta na skoro sedem miliárd dolárov. V reštauráciách otvorených najmenej 13 mesiacov sa pritom globálne tržby znížili o viac ako tri percentá. V oblasti zahŕňajúcej Áziu ale pokles predstavoval skoro desať percent.

McDonald’s a niektoré ďalšie veľké reťazce rýchleho občerstvenia sa v lete museli vysporiadať so správami, podľa ktorých im významný čínsky dodávateľ dodával mäso s uplynulou lehotou trvanlivosti. Na domácom trhu v Spojených štátoch medzitým McDonald’s bojuje o to, aby si udržal zákazníkov v stále tvrdšej konkurencii a kvôli rastúcemu záujmu ľudí o jedlo, ktoré považujú za zdravšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy