Slovenské elektrárne prirovnávajú k sudu s pušným prachom

, E15 Foto: SITA

Z predaja dvoch tretín podielu, ktorý má talianska energetická spoločnosť Enel v Slovenských elektrárňach, začína byť poriadna detektívka, píše portál E15. Vláda oznámila, že bude chcieť od Enelu doplatok k privatizačnej cene vo výške 200 miliónov eur. Čím ďalej viac tiež naznačuje, že si akcie Talianov, o ktoré prejavil záujem aj ČEZ a Energetický a priemyselný holding, nakoniec kúpi sama. Alebo aspoň navýši svoj ​​tretinový podiel na viac ako 50 percent.

V septembri prišla vláda s plánom, že vytvorí energetický holding, ktorý by si mohol na kúpu elektrární požičať, čo nezaťaží štátny rozpočet. Robí zároveň veľa pre to, aby hodnota talianskeho podielu bola čo najnižšia. Enel, ktorý na predaj podľa vyjadrení nalieha kvôli potrebe znižovať zadlženie, zatiaľ potenciálnych záujemcov na predloženie ponúk nevyzval.

V júni v sídle firmy prebehla policajná razia kvôli údajnému skresľovaniu účtovníctva a porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Zásah vraj súvisí s nevyriešených vysporiadaním po privatizácii podniku v roku 2006. Otázny je napríklad spôsob, ktorým vznikla v účtovníctve strata 54 miliárd slovenských korún, ktorú firma umoruje zo zisku namiesto vyplácania dividend. "Pri veľkých privatizáciách bolo a je vždy čo vyšetrovať. Avšak podozrivé je načasovanie aj rozmer celej policajnej akcie," upozorňuje Martin Vlachynský, analytik bratislavského Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií.

Štátna spoločnosť Vodohospodárska výstavba v lete elektrárenskú firmu obvinila, že neplní záväzky a neinvestuje do modernizácie vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorú má v prenájme. Jedným z cieľov môže byť vyššia cena za prenájom Gabčíkova, ktorá je teraz na 65 percentách z výnosov za predaj elektriny. Enel je pod paľbou aj kvôli dostavbe nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Vláda zatiaľ nemieni pripustiť poskytnutie finančných záruk, že sa prevádzka nových Mochoviec oplatí. "Akákoľvek podobná zmienka by zvýšila cenu podielu Slovenských elektrární pre Enel, a to určite nie je zámer slovenskej vlády," hovorí Michal Šnobr, energetický poradca banky J&T. Bez garancie odhaduje cenu talianskeho podielu do jednej miliardy eur, ak je vôbec predajný.

 Slovenské elektrárne v číslach
 vlastníctvo 66 % Enel – 34 % štát
 podiel na trhu 82%
 výroba elektriny (2013) jadrové elektrárne 70 %, vodné elektrárne 21 %, uhlie a biomasa 9 %
 hospodárenie (2013) tržby 2,8 miliárd eur, čistý zisk 355 miliónov eur
 rating agentúra Fitch v roku 2013 znížila hodnotenie z BBB na BBB- , tento rok prestala rating zverejňovať, kvôli náznakom, že firma neposkytne potrebné informácie.

Mochovce, ktorých výstavba bude stáť namiesto plánovaných 2,8 miliardy zhruba 4,5 miliardy eur, sú najväčším rizikom celého predaja. "Podľa našich prepočtov potrebujú cenu elektriny aspoň 80 až 90 eur za megawatthodinu, aby mala investícia návratnosť," tvrdí Ján Ondřich z poradenskej spoločnosti Candol. Teraz sa silová elektrina predáva za približne 35 eur. Kým sa ceny nezdvihnú, nebude mať zmysel nové bloky spustiť. Firme by do nákladov začali padať vysoké odpisy, ktoré by ju dostali do účtovnej straty. "Len mierne pozitívny cash flow vďaka rozdielu medzi cenou elektriny a prevádzkovými nákladmi by nestačilo riešiť vysoké zadlženie spoločnosti," dodáva Šnobr.

Aj keby nakoniec akcie od Enelu nekúpila slovenská vláda, bez jej zapojenia sa transakcia zrejme nezaobíde. Bez nových jadrových blokov je podľa analytikov firma pomerne atraktívna. Vodné elektrárne a staré jadrové bloky vytvárajú slušný prísun hotovosti, a ak cena silovej elektriny v budúcnosti porastie, bude tento efekt ešte väčší. Vládou vynútenú výrobu v uhoľných elektrárňach držia dotácie platené v cenách elektriny.

Súvisiace články

Aktuálne správy