Slovenské aerolínie dnes otvorili linku do Bruselu, vyťaženosť dosiahla 30 %

Bratislava 27. októbra (TASR) – Bratislavské letisko M. R. Štefánika má oddnes priame letecké spojenie s belgickou metropolou Brusel. Raňajším letom ho krátko pred šiestou hodinou otvorili Slovenské aerolínie (SA), a.s., Bratislava. Vyťaženosť Boeingu 737-300 s kapacitou 148 miest predstavovala približne 30 %. „Z tretiny sú zatiaľ obsadené i lety plánované na najbližšie dva týždne,“ uviedol pre TASR hovorca aerolínií Marek Reviľák.

Linku do centrály Európskej únie, budú SA prevádzkovať trikrát do týždňa. Nové spojenie tak obohatí súčasnú ponuku pravidelných letov, ktorej štyrikrát do týždňa dominuje Moskva. Spoločnosť sa nezriekla ani myšlienky obnoviť dopravu na vnútroštátnej linke Bratislava – Košice, v súčasnosti ešte vyhodnocuje jej požiadavky na lietadlový park.

Len nedávno totiž predali SA tri lietadlá typu TU154M českej spoločnosti TKC Praha. Odchádzajúce stroje chcú postupne nahradiť modernejšími lietadlami typu Boeing 737. Nové lietadlá nebude spoločnosť kupovať do majetku, ale vezme ich na operatívny a finančný lízing. Podnikateľský plán aeroliniek pritom počíta s ich nasadením na charterové a pravidelné lety, ktorých počet chce dopravca postupom času vyrovnať.

Spoločnosť by chcela v dohľadnom čase otvoriť pravidelné letecké spojenie Bratislavy a Tel Avivu, pričom rokuje aj o ďalších európskych destináciách.

SA prepravili v uplynulom roku vyše 170 000 pasažierov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje asi 15-% nárast. Viac ako 140 000 cestujúcich pripadlo na charterovú dopravu, zvyšnú časť predstavovali pravidelné spiatočné linky z Bratislavy do Košíc a do Moskvy.

Od začiatku tohto roka do začiatku októbra prepravili viac než 211 000 pasažierov, z ktorých viac než dve tretiny tvorili práve cestujúci v nepravidelnej doprave.

V súčasnosti je majoritným, približne 90-% akcionárom aeroliniek štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy