Kauza portugalskej banky BES spôsobila pokles akciových trhov v Európe aj USA

Akciové trhy v Európe aj USA zaznamenali pokles potom, ako sa ekonómovia začali obávať o finančnú situáciu najväčšej portugalskej banky, ktorej materská spoločnosť sa dostala do problémov. Informoval o tom server BBC.
Obchodovanie s akciami banky Banco Espírito Santo (BES) dnes pozastavili potom, ako ich hodnota klesla takmer o pätinu. Prepad hodnoty akcií BES nasledoval po informáciách o účtovných nezrovnalostiach v jej materskej spoločnosti Espírito Santo International (ESI). Situácia okolo banky spôsobila pokles hlavného indexu portugalskej akciovej burzy PSI viac než o 4 % a poklesu sa nevyhli ani ďalšie akciové trhy.
Hlavný index madridskej burzy IBEX klesol o 2,7 % a hlavný index parížskej burzy CAC 40 o 1,8 %. Pokles v rovnakom rozsahu ako CAC 40 zaznamenal aj hlavný nemecký akciový index DAX 30.
Na vývoj v Európe reagovali aj americké trhy. Kľúčový index burzy v New Yorku Dow Jones klesol o 150 bodov. Dostal sa tak výrazne pod hranicu 17.000 bodov, ktorú prvýkrát v histórii prekročil minulý týždeň.
Už koncom roka 2013 sa objavili informácie o určitých finančných praktikách spoločnosti ESI. Portugalská centrálna banka neskôr nariadila audit účtov spoločnosti, ktorý ukázal „vážne“ nezrovnalosti v účtovníctve. Teraz sa objavili nové problémy potom, čo ESI oznámila, že musela odložiť splatenie niektorých pôžičiek. Portugalská vláda však upokojuje, že banka je od problémov materskej firmy registrovanej v Luxemburgu izolovaná, takže verejné financie nie sú ohrozené.
Obavy ekonómov to však nerozptýlilo. „Kauza Espírito Santo, o ktorej sa už nejaký čas hovorí, v súčasnosti prepukla v plnej miere. To je dosť veľký problém pre krajinu, ktorá len nedávno opustila záchranný program,“ povedal Nicholas Spiro z poradenskej spoločnosti Spiro Sovereign Strategy v Londýne.
Portugalsko požiadalo o záchranný balík v roku 2011, pričom medzinárodní veritelia mu schválili pomoc v hodnote 78 miliárd eur. Záchranný program opustila krajina v máji tohto roka.
Obavy ekonómov potvrdil aj následný vývoj výnosov 10-ročných portugalských dlhopisov. Zatiaľ čo výnosy ešte v apríli dosahovali 3,58 %, čo predstavovalo 8-ročné minimum, súčasné obavy o situáciu v portugalskom finančnom sektore posunuli výnosy k hranici 4 %.
Portugalská kauza zároveň vyvolala diskusie aj o celkovej situácii ekonomiky eurozóny. Ako tvrdia niektorí analytici, „to, čo dnes skutočne zapôsobilo na akciové trhy, sú obavy, že zotavovanie ekonomiky eurozóny sa opäť začína oslabovať“.

Súvisiace články

Aktuálne správy