O japonské dlhopisy sa nezakoplo neuveriteľných 36 hodín

V aktuálnom týždni sme boli svedkami skutočne zaujímavej situácie. Japonský dlhopisový trh bol úplne vyschnutý, čoho dôsledkom bol nulový záujem zo strany finančného sektora o tamojšie 10-ročné dlhopisy.Ak si však situáciu rozoberieme podrobne, niet sa čomu diviť.

V aktuálnom týždni sme boli svedkami skutočne zaujímavej situácie. Japonský dlhopisový trh bol úplne vyschnutý, čoho dôsledkom bol nulový záujem zo strany finančného sektora o tamojšie 10-ročné dlhopisy.

Ak si však situáciu rozoberieme podrobne, niet sa čomu diviť. Aktuálny výnos na benchmarkoch japonského dlhopisového spektra je len na 0.6 %, čo je pre mnohých príliš málo. Radšej sa pozerajú po amerických vládnych dlhopisoch, kde je výnos viac ako štvornásobný. To taktiež prispelo k rastu USDJPY nad úroveň 100. Druhým podstatným faktorom nezáujmu je samotná Bank of Japan. Jej súvaha sa od roku 2009 viac ako zdvojnásobila, najmä po nástupe nového guvernéra Haruhika Kurodu v apríli minulého roku je rast exponenciálny.

Source: Bloomberg

To znamená, že BoJ je prakticky jediným záujemcom o tieto dlhopisy. V pondelok presiahla držba japonských dlhopisov úroveň 200 bln. JPY, čo je približne pätina z celkového emitovaného objemu. Rozmenené na drobné, z 5 emitovaných papierov sú k dispozícii iba 4. To výrazne znižuje likviditu a ostatní držitelia taktiež nechcú veľmi predávať. S klesajúcim výnosom totiž rastie cena a keďže BoJ nemá v pláne upustiť od začatého, je vysoký predpoklad, že výnos bude naďalej klesať.

Mnohí investori ale dúfajú v to, že výnos by sa mohol dostať vyššie, približne na úroveň 1 %. Zopakovala by sa tak situácia z apríla minulého roku. Vtedy po oznámení ďalších monetárnych stimulov od BoJ dosiahol výnos rekordné minimum okolo 0.40 %, no niekoľko dní na to atakoval práve  úroveň 1 %. Nasledovalo prebudenie a eminentný záujem. Jediným vyústením mohlo byť iba ďalšie vyklesanie výnosu a rast ceny. Na podobný scenár sa spolieha veľké množstvo finančných inštitúcii, no pre BoJ a Japonsko nebude žiaden problém nechať vyklesať výnos na nulu. Preto aj ak by niekto chcel proti tomuto stavu bojovať, jedinou stratégiou je kupovať aj na takto nízkom yielde, a to aj za cenu negatívneho overnight swapu v prípade požičiavania si jenov.

Source: Bloomberg

Situáciu na japonskom dlhopisovom trhu by sa dalo charakterizovať nasledovne. Krajina s dlhom nad úrovňou 200 % HDP je závislá od refinancovania sa na trhu pri čo možno najnižšom úroku. Ten jej poskytuje menová poltika BoJ tlačiaca výnos na dlhopisoch na historické minimá. A keďže jediná inštitúcia ochotná v tejto dobe požičiavať vláde je BoJ (teda vláda), nastáva stav, že Japonsko požičiava Japonsku. Uvidíme teda, dokedy bude táto nerovnováha trvať, pretože nerovnováha vždy vyústila do veľkých problémov…

Súvisiace články

Aktuálne správy