Toto si zajtra istotne nevyšibete: Najdrahšie veľkonočné vajíčka na svete

, gazdagisztan Foto:vanityfair

Veľkú noc už nejaký ten čas mnohí považujú skôr za komerčný sviatok potláčajúc tak jeho skutočný náboženský význam. Niet divu, že jeho príchodom sa na trh dostávajú aj niektoré neskutočne drahé výrobky. My vám dnes ponúkame dve najdrahšie vajíčka. Kým na prvom si môžete pochutiť , to druhé poteší predovšetkým oko. Ide o šperk za 5 miliónov libier.

Veľká noc sa blíži, všetko je už zaplavené rôznymi druhmi vajíčok. Nech už sú to diamantmi zdobené kúsky za niekoľko miliónov, alebo len "jednoduché" čokoládové, v hodnote tisícov dolárov.

Newyorčan Jacques "Pán Čokoláda" Torres mal pocit,že jeho život nemá zmysel, ak nedokáže vyrobiť najdrahšie čokoládové vajíčko na svete. Snahu korunoval úspech, jeho obdivuhodný čin prerástol do exempláru vysokého 76 cm. Váži neuveriteľných 54,5 kilogramu.

Formu, do ktorej megavajíčko „odlial“ vyrobil umelec menom Carter Jones.  Nezabudol do nej  zakomponovať kultové stavby  New Yorku, Sochu slobody alebo Empire State Building.

Veľkonočné čokoládové vajíčko je momentálne vystavené v obchode Jacquesa Torresa v Brooklyne a je súčasťou tradičného veľkonočného hľadanie vajíčok v New Yorku. Vajcia sa od prvého do sedemnásteho apríla hľadajú prostredníctvom mobilnej aplikácie v niekoľkých mestách, následne budú odhalené v Rockefeller Center.

Jacques Torres nie je žiaden trochár, svojim výtvorom okamžite zamieril na Guinness rekord ako "najdrahší čokoládové vajíčko na svete, ktoré sa predalo v dražbe". V súčasnej dobe patrí rekord Williamovi Curleymu, ktorého čokoládové vajíčko sa predalo v roku 2012, istý  zberateľ zaň neváhal vysoliť  11000 dolárov v rámci londýnskeho hľadania vajíčok.

Tohoročná aukcia umeleckých diel Sotheby’s sa uskutoční po newyorskom hľadaní vajíčok 22. apríla. Výťažok smeruje samozrejme na charitu. Ide o diela umelcov ako je Ralph Lauren, Zaha Hadid, Carolina Herrera, Jeff Koons alebo Tracy Emin. Ale aj Jacques Torres, ktorý dúfa, že sa snájde záujemca, ktorý je ochotný venovať viac ako 11 tisíc dolárov za jeho umelecký skvost.

Pri pohľade na čokoládové vajíčka z Paríža, be zohľadu na skutočnosť, že stoja len zlomok toho čo pýtaTorres, vyzerá New York pod zlatými hviezdami ako ukážka nevkusu. Veď posúďte sami.

 

 

Ak vás čokoláda nezaujíma a prednosť dávate diamantom, určite vás očarí šperk Manfreda Wilda prezývaný Mirage egg. Ten však už svojho majiteľa má. Za umelecké dielo zaplatil v prepočte asi 6 miliónov eur. Výroba trvala tri roky, podieľali sa na nej mnohí poprední svetoví majstri, detaily na „škrupine“ tvorí viac než tisícka diamantov, z ktorých 100 má unikátny rez. Len diamanty stáli takmer 2 milióny. Vo vajíčku sa ukrýva glóbus z 18 karátového zlata, a v ňom je namiesto kuriatka krištáľová holubica na zlatej olivovej vetvičke symbolizujúca svetový mier.


 

Vashi Dominguez, zaoberajúci sa diamantmi tvrdí, že majiteľ tohto unikátu nemá v úmysle vajce predať. Hoci mnohým sa môže zdať vajce mierne gýčovité.

Súvisiace články

Aktuálne správy