Dôchodca sfalšoval platobné príkazy, potom chcel ženy očariť miliónovými autami

, iDnes Foto: SITA

Aj keď sedemdesiatpäťročný dôchodca z Břeclavska vedel, že na svojom účte nemá peniaze, nezabránilo mu to v štedrých nákupoch. Zaobstaral si hneď niekoľko áut, počítač, zložil zálohu na dom. K dôchodku si prilepšil pomocou falšovania platobných príkazov. Teraz mužovi hrozí až osem rokov väzenia.

"Svoj vlastný dom mal muž exekučne odstavený a exekúcia sa vzťahovala aj na jeho dôchodok. Aby mal kde zložiť hlavu, pomocou inzerátov sa zoznamoval a následne prisťahoval k nič netušiacim dámam, ktoré presviedčal o svojom veľmi dobrom finančnom zabezpečení, o čom mal svedčiť aj jeho autopark," opísala osud dôchodcu juhomoravská policajná hovorkyňa Petra Vedrová.

Dámy však netušili, ako si tieto autá zadovážil. Scenár bol vždy rovnaký. "S predajcom uzavrel kúpnu zmluvu a s odôvodnením, že nemôže zaplatiť v hotovosti, ponúkol previesť sľúbenú čiastku prevodom z účtu. Dokonca s predajcom zašiel vždy do banky, kde pred ním do samoobslužného boxu vhodil príkaz k úhrade," opísala policajná hovorkyňa. Malo to ale háčik. Príkaz totiž banka kvôli absencii finančných prostriedkov na dôchodcovom účte nepreplatila a ten musel tovar, ktorý používal, vrátiť. "Po dobu iba niekoľkých dní, ako mu na nezaplatenie predávajúci prišli, si ale užil riadenia ôsmich vozidiel, medzi ktorými nechýbali značky BMW, Hyundai, Opel alebo Renault. Rovnakým spôsobom prišiel k notebooku, ktorý však predávajúcemu už nevrátil," konštatovala Vedrová.

Príkaz na úhradu na sumu viac ako sedemdesiat tisíc českých korún (asi 2550 eur) vhodil do samoobslužného boxu aj ako zálohu na dom. Dôchodca podľa policajtov sfalšoval ešte takmer ďalšie dve desiatky príkazov na úhradu z cudzích účtov. U falšovaných príkazov ale nesúhlasili podpisové vzory, takže banka prevody stopla. Navyše po nejakej dobe na podozrivé transakcie upozornila políciu."Kriminalisti potom po niekoľkomesačnom preverovaní vypátrali sedemdesiatpäťročného muža, ktorý sa týmto spôsobom pokúsil o 33 príkazov na úhradu. Celková škoda sa mohla vyšplhať na viac ako 2 300 000 korún (83 783 eur). Vyšetrovateľ muža obvinil zo zločinu podvodu a zo zločinu falšovania, za ktorý hrozí obvinenému až osem rokov za mrežami, " dodala Vedrová.

Súvisiace články

Aktuálne správy