Spoločnosť Alibaba začne v USA s IPO

Analytici odhadujú, že čínska spoločnosť má hodnotu najmenej 140 mld. USD. Výťažok z IPO by mohol presiahnuť 15 mld. USD.

Čínsky gigant elektronického obchodovania Alibaba Group Holdings sa rozhodol, že na americkom trhu začne s prvotnou verejnou ponukou akcií (IPO). Ako v sobotu uviedla agentúra Reuters, Alibaba plánuje prvotnú emisiu akcií v treťom štvrťroku.

 

Spoločnosť momentálne rokuje s bankami Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, J.P. Morgan a Morgan Stanley. Dohoda medzi spoločnosťou a bankami by bankám priniesla približne 260 mil. USD získaných z poplatkov za prevzatie emisie cenných papierov, províziu vo výške 1,75 % a rast v rebríčkoch hodnotenia. Ide o najväčšiu verejnú ponuku akcií od emisie akcií spoločnosťou Facebook takmer pred dvoma rokmi.

Analytici odhadujú, že čínska spoločnosť má hodnotu najmenej 140 mld. USD a výťažok z IPO by mohol presiahnuť 15 mld. USD. Spoločnosť vznikla v roku 1999 a dnes už po celom svete zamestnáva 20 000 ľudí. V súčasnosti kontroluje približne 80 % elektronického obchodu v krajine. Najväčším akcionárom spoločnosti je SoftBank, ktorá vlastní 37 % podiel, Yahoo vlastní 24 % podiel.

(1 EUR = 1,3884 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy