Z čoho žije najbohatší muž planéty: Už dávno to nie sú akcie Microsoftu

, iHNed Foto:SITA

Bill Gates získal svoj majetok z veľkej časti budovaním IT impéria Microsoft. Jeho bohatstvo však už ale teraz nepochádza z firmy, ktorú zakladal. Z Billa Gatesa je totiž investor.

Bill Gates bol v posledných dvadsiatich rokoch vyhlásený najbohatším mužom planéty celkom pätnásťkrát. Na charitu dal celkovo už 38 miliárd dolárov. Aj napriek tomu je každým rokom bohatší o ďalšie a ďalšie miliardy. V marci tohto roka odhadol Forbes jeho čisté imanie na 76 miliárd dolárov, čo je o deväť miliárd viac než vlani a len o štyri miliardy viac ako má teraz na druhom mieste rebríčka Carlos Slim Helu, ktorý prvú pozíciu ovládol už štyrikrát.

Ako píšu české Hospodárske noviny, v rozširovaní majetku pomáhali Gatesovi v minulosti predovšetkým rasty cien akcií Microsoftu, ktoré vlastní od čias svojho šéfovania vo firme. Od vlaňajšieho marca vzrástla hodnota akcie o 10 dolárov, čo pocítil aj Gates, ale tieto príjmy už pre neho nie sú kľúčové.

Podľa štatistiky Bloombergu predstavujú zisky plynúce z podielu Gatesa v Microsofte menej ako jednu pätinu jeho celkového majetku. Väčšina jeho súčasného bohatstva totiž pochádza z investičnej spoločnosti Cascade Investments. Gates vďaka tejto svojej firme vlastní podiely napríklad v Canadian National Railway, Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, Deere & Co, Liberty Global, Waste Management a ďalších spoločnostiach, ktoré často stoja mimo IT biznisu.

Odklon od informačných technológií potvrdzujú aj jeho obchody s cennými papiermi Microsoftu. Vo firme predal za uplynulých desať rokov významnú časť svojho podielu. Gates sa ročne zbavoval zhruba 80 miliónov akcií firmy. Konkrétne v septembri roku 2004 mal 1,1 miliardy akcií Microsoftu, na základe jeho posledných februárových obchodov a ohlásenia regulátorovi  ich ale má už "len" 338 miliónov, presne 337 991 164 kusov. Gates je teda aktuálne vlastníkom viac ako 4 % podielu v spoločnosti Microsoft a podľa údajov Bloombergu je naďalej najväčším akcionárom spoločnosti. To ale nemusí trvať príliš dlho.

Pokiaľ bude Gates predávať akcie Microsoftu v rovnakom tempe ako doteraz, nebude už v roku 2015, po prvýkrát v histórii spoločnosti, najväčším akcionárom firmy, ktorú zakladal. Nahradiť by ho mohol Steve Ballmer. Tento ďalší bývalý šéf Microsoftu má v súčasnosti 333 miliónov akcií a na rozdiel od Gatesa už roky žiadnu nepredal. Podľa posledných čísel regulátora tak vlastní Ballmer len o 4,7 milióna akcií menej než Gates.

Súvisiace články

Aktuálne správy