Podmorské ložiská ropy a plynu by mohli do 30 rokov priniesť Grécku 150 mld. eur

Vysokozadlžené Grécko by v horizonte troch dekád mohlo na podmorských ložiskách ropy a plynu zarobiť až okolo 150 miliárd eur. Uviedol to dnes grécky premiér Antonis Samaras. Informovala o tom agentúra AP.
Samaras povedal, že hrubý odhad, ktorý predstavuje takmer polovicu dlhu Grécka v celkovej hodnote 320 miliárd eur, „nie je ani optimistický, ani pesimistický“ a mohol by vzrásť. To však bude závisieť od výsledkov ďalších prieskumov. Pripomenul, že doterajšie prieskumy „naznačili významné rezervy“ pri západnom pobreží Grécka a pokračuje sa aj v prieskumoch vo vodách pri ostrove Kréta.
Ak by sa rozsiahle rezervy potvrdili, pre Grécko, ktoré roky zápasí s recesiou, by to znamenalo obrovský prínos. Krajina, ktorá musela v roku 2010 požiadať medzinárodné spoločenstvo o pomoc, získala v rámci dvoch záchranných balíkov 240 miliárd eur. Výmenou za záchranné úvery však Grécko muselo prijať viaceré reformy a úsporné opatrenia, ktorých súčasťou bolo zvýšenie daní a prudké zníženie sociálnych výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy