Pokles zásob v USA a rekordný dovoz ropy do Číny zvýšil cenu WTI k 101 USD/barel

Cena ropy vzrástla k hranici 101 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na informácie, že zásoby ropy v USA klesli. Navyše, ceny komodity podporili aj správy z Číny o rekordnom dovoze ropy v januári. Informovala o tom agentúra AP.
Nástup mrazivého počasia v Spojených štátoch amerických zvýšil dopyt po vykurovacom oleji, čo viedlo k rastu cien ropy v ostatných týždňoch. Odhady amerického ministerstva energetiky z tohto týždňa ukázali, že Američania by mali počas tejto zimy spotrebovať na vykurovanie o 5 % viac paliva. Navyše, Americký ropný inštitút oznámil, že zásoby ropných destilátov, ktoré zahrňujú aj vykurovací olej, klesli v minulom týždni o 1,5 milióna barelov a zásoby ropy o 2,5 milióna barelov.
Ceny ropy podporili aj správy z Číny, ktoré ukázali, že čínsky dovoz ropy dosiahol v januári rekordných 6,6 milióna barelov denne. To je o 12 % viac než v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 92 centov na 100,86 USD (74,31 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania sa cena WTI znížila o 12 centov a uzatvorila na úrovni 99,94 USD/barel.
Rast dnes zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá sa zvýšila o 43 centov na 109,11 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy