EK nás pri hodnotení návrhu rozpočtu SR na rok 2014 neprekvapila

Slovensko môže byť spokojné s dnešným hodnotením Európskej komisie (EK) týkajúcim sa návrhov národných rozpočtov na rok 2014. Uviedol v rámci zasadnutia ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli minister financií SR Peter Kažimír.
Išlo o vôbec prvé hodnotenie národných rozpočtov zo strany komisie, tak ako ich naprojektovali vlády členských krajín, pričom EK sa v hodnotení zamerala na špecifické problémy každej jednej krajiny.
Kažimír uviedol, že ho hodnotenie EK týkajúce sa rozpočtu neprekvapilo, s analýzou komisie je spokojný a pre Slovensko je dobré, že k žiadnym nečakaným prekvapeniam nedošlo.
„V hodnotení sú aj pochvaly aj obavy. Pochvaly sa týkajú vývoja do roku 2013, vrátane. Dobrou správou je, že Európska komisia vidí, že rok 2013 vieme zvládnuť na úrovni alebo aj pod úrovňou troch percent,“ skonštatoval minister.
Poukázal, že zaujímavý je aj výpočet EK z hľadiska priemerného konsolidačného úsilia v rokoch 2010-2013, kde priemerné úsilie SR je dvakrát vyššie, ako žiadala komisia.
Kažimír na druhej strane poukázal, že obavy európskej exekutívy sa týkajú obdobia nasledujúcich dvoch rokov (2014 a 2015).
„Musíme povedať, že je teraz na nás, aby sme presvedčili predstaviteľov komisie, a aj ľudí doma, že sme schopní v prípade reformy verejnej správy, známej ako ESO, presvedčiť, že ide o konkrétny plán, z ktorého vypadnú úspory,“ objasnil situáciu Kažimír.
Minister v tejto súvislosti spresnil, že vláda prijme ďalšie opatrenia aj v oblasti zdravotníctva, v rozpočte na rok 2014, ktoré by mali viesť k zlepšeniu príjmov a pomôcť tak rezortu verejného zdravotníctva.
Z hľadiska daňových prognóz Kažimír verí, že sa do štátnej pokladnice dostanú vyššie príjmy ako v predošlých rokoch a túto priaznivú situáciu podľa neho bude treba využiť na zmiernenie obáv vyjadrených Bruselom a na pomoc oblastiam, ktoré si to zaslúžia.
Komisia dnes zaradila Slovensko medzi päticu krajín eurozóny, ktoré ani na budúci rok nebudú mať prospech z investičnej výnimky podporujúcej investície v infraštruktúrnych projektoch.
Kažimír pre TASR spresnil, že ide o sumu okolo pol miliardy eur, a v tejto situácii je Slovensko preto, lebo ešte stále podlieha procedúre nadmerného deficitu.
„Je v našom záujme sa z toho dostať,“ priznal Kažimír. A spresnil, že aby k tomu došlo, SR musí mať v roku 2013 rozpočtový deficit menší ako 3 % HDP, čo na budúcu jar by mal potvrdiť Eurostat a v rámci jarných ekonomických prognózy EK by mali byť vyhliadky pre Slovensko na roky 2014 a 2015 taktiež pod trojpercentnou úrovňou.
„To, že dnes nárok na investičnú výnimku nemáme, nevylučuje fakt, že ak vystúpime z procedúry nadmerného deficitu, tak sa komisia touto požiadavkou bude ešte raz zaoberať,“ spresnil Kažimír. A dodal, že tento rok je realistický z hľadiska plnenia cieľov, a je na vláde, aby presvedčila kolegov v Bruseli, že aj plány na roky 2014 a 2015 sú reálne a že sa Slováci dostanú k financiám, ktoré pomôžu kofinancovaniu infraštruktúrnych projektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy