Hračka, či prevratná technológia? Koľko stojí 3D tlač

, portfolio Foto:TASR;SITA

V ostatnom čase čoraz viac počuť o 3D tlačiarňach. Ide o relatívne novú technológiu, preto nie je jednoduché posúdiť, či ide o prevratnú, náš každodenný život meniacu, nové priemyselné odvetvia vytvárajúcu, zašlé technológie nahradzujúcu, revolučnú zmenu, alebo len módny výstrelok.

Do domáceho prostredia sa presúva nielen malosériová výroba každodenných predmetov, prostredníctvom 3D tlačiarne sa dajú modelovať aj funkčné protézy ľudského tela. Odborníci tvrdia, že by mohla znamenať revolúciu v celom rade priemyselných odvetví. Podstatou novej techniky je, že dokáže vytvoriť z trojrozmerných digitálnych modelov trojrozmerné objekty, pričom výroba nemusí byť centralizovaná vo veľkých továrenských halách, ale umiestnená v garáži, či obývačke. 3D tlačiareň pracuje na princípe aditívneho výrobného procesu, jednoduchšie povedané, spája drobné diely na seba a vytvára tak nové objekty. Čoraz viac ľudí si môže dovoliť takúto hračku, veď jednoduchšie verzie stoja len okolo 300-400 dolárov, o niečo prepacovanejšie, no stále nie priemyselné tlačiarne sa predávajú okolo tisíc dolárov a profi verzie nemajú problém prekročiť hranicu 20 000 amerických dolárov.

Celý proces tlače prebieha nasledovne. Najskôr sa v konštrukčnom programe  pripraví digitálny model. Tento model si tlačiareň naskenuje a začne postupne stavať. Základom je tekutina, prášok alebo plast, či živica z ktorej sa jednotlivé vrstvy „tlačia“. Tvar a hrúbka vrstiev je identická ako pri virtuálnom modeli, vrstvy sa vzájomne prepoja k sebe automaticky.

Veľkou výhodou trojrozmernej tlače je to, že dokáže vytvoriť modely doteraz nerealizovateľné, napr. ľudské orgány, ale aj úplne unikátne predmety na zákazku a pritom sa vyhnúť veľkovýrobe. Navyše sa decentralizovanou výrobou výrazne znížia náklady. Odborníci čakajú boom aj v leteckom, či kozmickom priemysle. Údajne by sa 3D tlač dala použiť aj na Marse, z dostupných surovín a v súlade s miestnymi podmienkami.

Nová technológia má potenciál preonačiť doteraz zabehnuté priemyselné procesy v rozvinutých ekonomikách. Zároveň sa vynára aj otázka bezpečnosti. Voľne stiahnuteľné modely funkčných zbraní z webu umožňujú komukoľvek vytvoriť nebezpečný nástroj, ktorý za normálnych okolností podlieha regulácii. Rovnako problematické sú aj autorské práva, veď 3D tlač dokáže reprodukovať patentované predmety. Takto spôsobené značné straty z príjmov sa môžu končiť pred súdom. Riešením komplikácií môže byť, podľa niektorých odborníkov, príprava flexibilnejších zákonov na ochranu duševného vlastníctva.

Ako kupovať 3D tlačiareň

V ponuke je skutočne široká škála výrobkov začínajúcich na hladine niekoľko stovák dolárov, čo sú skôr hračky, až po niekoľko desiatok tisíc dolárov pre priemyselné využitie. Kto sa chce 3D tlačou zoberať vážnejšie, nie len ako koníček, môže rátať s cenou v rozmedzí 20  30.000 eur, ale nie ej problém dosiahnuť násobky tejto sumy. Ak ste si už vybrali vyhovujúcu tlačiareň, ďalšia vec je nákup surovín. Rôzne tlačiarne pracujú s rôznymi materiálmi. Typickou surovinou je živica, liter za 200 dolárov, z ktorej vyrobíte zhruba stovku menších predmetov, napríklad šperkov.

Rovnako ako pri iných zariadeniach treba myslieť aj na náhradné diely, ktoré tiež tvoria významnú časť režijných nákladov. Vzhľadom k tomu, že jednotlivé komponenty tlačiarne majú rôznu životnosť, ich výmena môže byť finančne náročná, môže dosiahnuť až desatinu ceny celého zariadenia. Okrem toho sú niektoré modely tlačiarní, ako je napríklad vosková tlačiareň, nútené udržiavať stálu pracovnú teplotu a preto sú energeticky náročné.

Ak už máme tlačiareň aj spotrebný materiál, stále nemáme čo tlačiť. Musíme si (dať) vytvoriť 3D model objektu, ktorý hodláme vyrobiť. Z tohto modelu si tlačiareň vytvorí rezy. Základné použitie tlačiarne sa dá zvládnuť bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností v priebehu niekoľkých dní. Naopak zvládnutie prípravy 3D návrhu zaberie aj niekoľko týždňov.

Pre tých, čo by si radi vyskúšali 3D tlač, no nechcú si hneď dávať peniaze za tlačiareň, je k dispozícii vo vybraných firmách služba, ktorá na základe prinesených podkladov v digitálnej podobe vytlačí produkt klienta na vlastnom zariadení.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy