Spravodlivý plat vo Švajčiarsku má mať pomer 1:12

, e15;lad Foto:SITA

Spravodlivý plat. To je téma, ktorá hýbe dnešným Švajčiarskom a debata o tom, aká odmena je naozaj spravodlivá znova eskaluje. Už v marci sa Švajčiari v referende vyslovili za zníženie manažérskych platov a teraz sa chystá pokračovanie.

Švajčiarski Mladí sociálni demokrati (SP), Strana zelených Švajčiarska (GPS) a odbory chcú využiť vlnu rozhorčenia z nadmerného odmeňovania vedúcich pracovníkov a tento rok v novembri chcú vyvolať ďalšie hlasovanie o maximálnu spravodlivej mzde v pomere 1:12. Ľavicová iniciatíva požaduje, aby mohol manažér ročne maximálne zarobiť dvanásťkrát toľko ako najhoršie platený zamestnanec v rovnakej firme. Iniciátori chcú túto normu zakotviť v ústave.

Výnimku majú tvoriť platy krátkodobých pracovníkov a stážistov, ktoré sa nezapočítavajú do porovnávacieho pomere. Pre porovnanie, platobný pomer medzi šéfom a pomocným robotníkom vo švajčiarskom farmaceutickom gigante Novartis bol v roku 2008 ešte 1:720.

Podľa nedávnych prieskumov, ktoré zverejnil švajčiarsky nedeľník Le Matin Dimanche, plán 1:12 podporuje 49,5 percent švajčiarskych voličov. Obrie švajčiarske koncerny tento tlak znervózňuje. V prípade uzákonenia normy 1:12 by totiž zvažovali presun sídla do zahraničia. O tom už hovoril potravinársky koncern Nestlé či komoditné obchodník, spoločnosť Glencore. "Existuje veľa krajín, ktoré by nás chceli," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Glencore Ivan Glasenberg.

Najväčší svetový komoditný obchodník, ktorý pre príklad vykázal takmer dvojnásobok príjmov než nemecký koncern Siemens, je pokladaný za zlatú baňu pre svojich manažérov. Švajčiarsky časopis "Record" odhaduje, že jeho šéf Glasenberg získal počas svojho pôsobenia vo firme miliardové imanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy