Windows nie je spoľahlivý ani vo vesmíre

, ČTK;lad foto:SITA

Počítače na palube medzinárodne vesmírnej stanice ISS prechádzajú kvôli vyššej spoľahlivosti z Windows XP na Linux. Oznámila to Organizácia pre spojený vesmír, ktorá spolu s NASA spravuje počítače na palube ISS.

 „Preniesli sme kľúčové funkcie z Windows na Linux, pretože potrebujeme operačný systém, ktorý je stabilný a spoľahlivý,“ uviedla organizácia. Na Linux prejdú „desiatky notebookov“, na palube vesmírnej stanice tak podľa servera Extremetech.com nezostane jediné zariadenie, ktoré by využívalo Windows. Linux už totiž využívajú aj ďalšie prístroje v ISS.

Podľa Organizácie pre spojený vesmír je výhodou Linuxu i to, že sa mu výskumníci môžu prispôsobiť. „Pokiaľ potrebujeme niečo opraviť alebo upraviť, tak to môžeme urobiť,“ vysvetlil programátor Keith Chuvala. Ďalším plusom je i odolnosti Linuxu voči počítačovým vírusom. Proti útokom sa musela brániť už aj   ISS. V roku 2008 si so sebou na palubu vzal ruský kozmonaut zavírený notebook, ktorý následne „nakazil“ ďalšie prístroje.

Nový a pre niektorých užívateľov neobvyklý operačný systém sa budú musieť ďalší obyvatelia stanice naučiť ovládať. Všetci kozmonauti by mali prejsť školením priamo v Linux Foundation.

Linux poháňa celý rad ďalších vedeckých projektov. Operačný systém s tučniakom v znaku používa napríklad urýchľovač častíc organizácie CERN, či súkromný vesmírny projekt SpaceX.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy