Zadlžený Berlín chystá daň za nocľah, výnimku dostanú obchodníci

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

Päťpercentnú daň budú od leta vyberať turistické ubytovacie zariadenia za nocľah v Berlíne. Poplatok sa vypočíta z výšky vystaveného účtu pričom turisti budú zdanení od začiatku júla. Pre zadlžené mesto chcú takto vybrať 25 miliónov eur. Berlínski poslanci návrh zatiaľ neodsúhlasili.

Poplatky nazvali mestská daň a vyberať sa má nie len za nocľah v hoteloch, ale aj kempoch. „Chceme dosiahnuť aby sa aj turisti malým príspevkom podieľali na tom, že Berlín zostane atraktívny," zdôvodnil podľa agentúry DPA zavedenie novej dane člen berlínskeho kabinetu Ulrich Nussbaum. Podľa Nussbauma by sa polovica príjmu mohla použiť na výdaje pre kultúru, alebo na infraštruktúru spojenú s cestovným ruchom.

Od dane budú pravdepodobne oslobodené obchodné cesty, čo okamžite vyvola vlnu ktitiky. Predpokladá sa, že hosť, ktorý nebude chcieť zaplatiť daň, bude musieť priamo u poskytovateľa ubytovania, alebo neskôr vo svojom daňovom priznaní uviesť, že išlo o obchodnú cestu. "Nikto nemôže byť nútený k tomu, aby pre hotel vysvetľoval, z akého dôvodu tam prenocuje," vyjadril sa pre agentúru DPA berlínsky komisár pre ochranu údajov Alexander Dix. "Takže to, ako je dnes mestská daň naplánovaná, v poriadku nie je," dodal.

Berlín sa daňou inšpiroval doma v Nemecku, podobnú už vyberá napríklad Hamburg alebo Kolín. V Európe sa s ňou stretnete v Paríži, Ríme či Barcelone. Celkový počet nocľahov sa v Berlíne za posledných desať rokov viac než zdvojnásobil. Vlaňajšie číslo hovorí o 25 miliónoch. Zámer berlínskych predstaviteľov odmieta aj zväz hotelov  a reštaurácií. Asociácia už aj v iných nemeckých mestách podporila žaloby na túto daň. Teraz hrozí, že sa na súd obráti aj v prípade berlínskych hotelov.
 

Na Slovensku sa daň za ubytovanie vyberá na základe Všeobecne záväzného nariadenia. Napríklad sadzba dane hlavného mesta je 1,65 eura za osobu a noc. Správca dane môže poskytnúť zľavu, napríklad v Bratislave je až vo výške 75 % pre ubytovaných za účelom výkonu práce v kategórii robotníckych profesií na území mesta. 

Súvisiace články

Aktuálne správy