Žilinská a Leskovačská hospodárska komora chcú posilniť cestovný ruch

Žilina 23. apríla (TASR) – Vytvoriť možnosti na zintenzívnenie cestovného ruchu medzi Slovenskom a Srbskom bolo cieľom dnešného Slovensko-srbského fóra cestovného ruchu, ktoré sa konalo v Žiline.
Podľa riaditeľa Žilinskej regionálnej komory (ŽRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Jána Mišuru sa na ňom stretli predstavitelia slovenských kúpeľov, hotelov, termálnych kúpalísk a skicentier so srbskými zástupcami turistických agentúr, obchodnej komory a majiteľmi hotelov. „Podobne, ako v projekte s komorou v Kikinde, kde sme z takmer nulového vzájomného obratu medzi Vojvodinou a Žilinským krajom dosiahli miliónové obraty, chceme dosiahnuť aspoň vzájomnú výmenu turistov medzi Slovenskom a Srbskom,“ uviedol Mišura.
Predseda Hospodárskej komory Leskovačského kraja Goran Jović zdôraznil, že ekonomická spolupráca by mala dosiahnuť vysokú úroveň politických vzťahov Slovenska a Srbska. „Realizácia projektu z oblasti cestovného ruchu je len prvým krokom. Keď ide o hospodársku komoru regiónu Leskovac, budeme pokračovať aj v iných oblastiach spolupráce. Ide predovšetkým o podporu malých a stredných podnikateľov. Projekt sa realizuje už dlhšie a teraz vidíme prvé výsledky,“ povedal Jović.
Slovensko je podľa neho pre srbských partnerov zaujímavé aj úspešnou realizáciou projektov financovaných z fondov Európskej únie (EÚ). „Pevne veríme, že budeme môcť použiť slovenské skúsenosti. Projekt sa možno zdá malý, ale pre nás má obrovský význam pre budúce vzťahy a verím, že spoločným čerpaním prostriedkov EÚ a spoločnými projektmi budeme môcť oveľa viac zveľadiť našu spoluprácu,“ dodal Jović.
Veľvyslankyňa Srbskej republiky na Slovensku Radmila Hrustanović pripomenula, že Srbsko očakáva presný dátum začatia rozhovorov o vstupe do EÚ a vstupuje tak do stabilného obdobia. „To znamená, že je veľa dôvodov na spoluprácu so srbskými firmami. Jedno z hesiel srbského cestovného ruchu je Vyskúšaj si Srbsko. V Srbsku vždy pocítite veľkú pohostinnosť a otvorené srdce. Keď ide o cestovný ruch, je dôležité vybudovať infraštruktúru, pozdvihnúť na európsku a svetovú úroveň štandardy ubytovacích kapacít a naučiť sa cudzie jazyky. Ale to, čo sa nedá naučiť a Srbsku je vlastné, to je ten duch,“ skonštatovala srbská veľvyslankyňa.
Ekonomicky silnejšie je podľa nej momentálne Slovensko a záujem slovenských firiem ísť do Srbska je väčší než opačne. „V Srbsku je aktívnych viacero slovenských firiem. Najväčší záujem majú o investície v oblasti energetiky, cestovného ruchu, automobilového priemyslu či potravinárstva. Očakávame, že práve hospodárske komory budú oveľa aktívnejšie na srbskom trhu. Som presvedčená, že je priestor, aby sa aj srbské firmy etablovali na Slovensku. Pre nás je dôležité otvoriť brány Srbska pre Slovákov, práve preto sú stretnutia ako to dnešné mimoriadne osožné,“ uzatvorila srbská veľvyslankyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy