Česká alternatíva Street View sľubuje ostrejšie zábery a väčší záber

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

Seznam.cz chce ponúknuť na svojich internetových mapách panoramatické fotografie ulíc a ciest. Ako prvá bude na jeseň nafotená Praha a do dvoch rokov chcú pokryť celé Česko. Na rozdiel od Googlu Seznam bude fotiť vo väčšom detaile, zhruba po troch metroch. Mapovú aplikáciu do smartfónov sprístupní aj v offline režime.

Ako povedal generálny riaditeľ Seznamu Pavel Zima, fotiť ulice začnú tri až štyri špeciálne autá behom mája. Podobne ako konkurenčný Google vo svojej službe Street View bude Seznam rozostrovať tváre vyfotených ľudí, evidenčné čísla a pod. Na fotenie a zverejňovanie fotiek získal Seznam povolenie od Úradu pre ochranu osobných údajov.

„Pre Panorámy na Mapy.cz budeme zbierať úplne nové údaje. Máme vybraných dvoch dodávateľov Geodis a GIS Stavinvex. Chceme mať  riadne podrobné a kvalitné fotky, a to z každej aj malej vedľajšej uličky, ktorú v Česku máme. Budeme sa usilovať o to, aby sme dostali povolenie dostať sa na miesta, kam sa za normálnych okolností autom nedostanete. Nafotiť takto celú Prahu nám zaberie najmenej dva mesiace. Našim cieľom je mať do dvoch rokov nafotenú celú Českú republiku,“ uviedol Zima.

Celkovo Seznam pokryje zhruba trojnásobok toho, čo v súčasnosti ponúka v Česku Google. Okrem toho Seznam spracoval zhruba 180 miest do 3D máp. Trojrozmerné mapy ponúkne ešte v tomto roku.

Na začiatok júla chystá firma mapovú aplikáciu, ktorú si používatelia budú môcť stiahnuť do mobilu s operačným systémom Android, iOS aj Windows, pričom používať sa bude dať aj bez pripojenia na internet. Offline mapy budú mať veľkosť medzi 300 a 500 MB a k dispozícii bude pravidelná aktualizácia. Navigácia nebude súčasťou aplikácie.

Seznam pripravuje aj jednoduchý nástroj pre užívateľov na úpravu máp. Jeden deň človek nahlási zmenu a behom troch dní sa zmena na mapách objaví.

Mapy.cz majú mesačnú návštevnosť okolo 2,2 miliónov užívateľov a podľa dostupných údajov sú tak najväčším mapovým serverom na českom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy