Premiér Fico zháňa možných investorov v Španielsku

Fico pri tejto príležitosti citoval zo správy Svetovej banky, podľa ktorej má Slovensko najlepšie podnikateľské prostredie z krajín Visegrádskej štvorky.

vyšlo aj v ZAH
MADRID 23. apríla (SITA) – Slovenský premiér Robert Fico v utorok otvoril v Madride Slovensko-španielske podnikateľské fórum, ktorého hlavným cieľom je prezentovať španielskym firmám možnosti investícií na Slovensku. Fórum by malo dať podľa Fica nový impulz hospodárskej spolupráci medzi Slovenskom a Španielskom, ktoré má na Slovensku len malú kapitálovú účasť. Premiér na prilákanie španielskych investorov citoval zo správy Svetovej banky, podľa ktorej má Slovensko najlepšie podnikateľské prostredie z krajín Visegrádskej štvorky. Vláda bude podľa neho naďalej podporovať priaznivú podnikateľskú klímu rozširovaním stimulov. Zopakoval tiež sľub, že Slovensko udrží deficit verejných financií pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu a prijme ďalšie prorastové opatrenia a stimuly na prilákanie nových investorov.

„Nechcem, aby bolo Slovensko len montážnou dielňou,“ povedal Fico, pričom narážal na dominanciu automobilového priemyslu. Účastníkom fóra sa potom prihovoril podpredseda Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií Juan Lazcano, ktorý vidí priestor na spoluprácu a investície v oblasti stavebníctva, najmä infraštruktúry, energetiky, cestovného ruchu, agrosektoru a potravinárstva. Na podnikateľskom fóre sa za slovenskú stranu zúčastnili taktiež podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny a zástupcovia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Slovenský premiér pokračuje v návšteve Španielska stretnutiami s kráľom Juanom Carlosom, premiérom Marianom Rajoyom a predsedom Senátu Píom Garcíom Escuderom. Okrem vzájomných slovensko-španielskych vzťahov, hospodárskej a obchodnej spolupráce budú lídri hovoriť aj o aktuálnych otázkach v rámci Európskej únie. Fico sa v metropole Španielska stretne aj so zástupcami krajanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy