Júnový pebytok obchodnej bilancie SR vo výške 0,1 mld.Sk analytikov prekvapil

Bratislava 31. júla (TASR) – Zahraničný obchod SR v júni slovenských ekonómov svojím aktívnym saldom v hodnote 0,1 miliardy Sk opäť prekvapil. Koncoročný deficit očakávajú na úrovni zhruba 50 miliárd Sk. Minuloročné saldo zahraničného obchodu bolo pritom pasívne v objeme 96,6 miliardy Sk.

„Dosiahnutie prebytku obchodnej bilancie vo dvoch za sebou nasledujúcich mesiacoch je raritou najmä vzhľadom na skutočnosť, že tento jav sa naposledy vyskytol v apríli a máji 1995,“ uviedol analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Podľa neho je júnový prebytok obchodnej bilancie predovšetkým dôsledkom akcelerácie vývozu v nosných odvetviach hospodárstva. Vývoz za január až jún vzrástol na medziročnej báze o 59 %. Výrazne vyššie, o 58,5 %, ako pred rokom boli vývozy rôznych priemyselných výrobkov. Vývoz optických, fotografických, meracích a lekárskych prístrojov vzrástol o 39,8 %. Na strane dovozu boli objemovo najvýznamnejšie vozidlá, ktorých import sa zvýšil o 24,3 %. Nasledovali stroje a zariadenia s 10,9-% prírastkom. Dovoz plastov vzrástol o 27,6 %.

„Pozitívny vplyv na vývoj dovozu mal stagnujúci respektíve slabnúci dolár, ktorý tiež prispel k 2-% medzimesačnému zníženiu objemu dovážaných surovín,“ zhodnotil analytik UniBanky Viliam Pätoprstý.

Dobré výsledky zahraničného obchodu očakávajú analytici i v nasledujúcich mesiacoch. „Tempá rastu exportov však pravdepodobne nebudú také mohutné, a to vďaka vyššej porovnávacej základni z minulého roka,“ predikuje analytička ČSOB Silvia Čechovičová.

„Vyjadrenia predstaviteľov Volkswagenu o ďalšom zvyšovaní exportu s blížiacim sa koncom roka dávajú signál o výraznom zlepšení zahraničnoobchodnej bilancie,“ povedal V. Pätoprstý. Zároveň dodal, že hoci mierne oživenie spotrebného dopytu pred koncom roka už tradične zhorší koncoročné čísla, celoročný schodok odhaduje na 45 miliárd Sk. „Tým by mohlo Slovensko po sérii negatívnych výsledkov dosiahnuť jeden z najnižších deficitov bežného účtu spomedzi všetkých kandidátskych krajín na vstup do EÚ,“ uzatvoril.

Súvisiace články

Aktuálne správy