Slovenské telekomunikácie za 1. polrok s čistým ziskom 1,6 miliardy Sk

Bratislava 29. júla (TASR) – Slovenské telekomunikácie (ST), a.s., Bratislava, dosiahli za 1. polrok tohto roka čistý zisk 1,6 miliardy Sk pri celkových výnosoch 9 miliárd Sk.

Spoločnosť dosiahla zisk pred zdanením, odpismi, úrokmi a amortizáciou (EBITDA) vo výške 4,4 miliardy Sk, čo predstavuje až 49-% maržu ukazovateľa EBITDA. „Vývoj EBITDA v prvom polroku je plne v súlade s našimi očakávaniami,“ uviedol viceprezident pre financie ST Mark von Lillienskiold. Prevádzkové náklady ST bez odpisov a amortizácie za sledované obdobie dosiahli 4,6 miliardy Sk. Prevádzkový hospodársky výsledok (EBIT) predstavoval 1,5 miliardy Sk. Náklady spoločnosti smerovali najmä do oblasti platieb národným a medzinárodným prevádzkovateľom, odpisov a oblasti personálnych nákladov. ST zaúčtovali odpisy vo výške 2,9 miliardy Sk, čo zohľadňuje investície do modernizácie a rozširovania siete, ktoré spoločnosť uskutočnila počas tohto i predchádzajúcich rokov.

Počas prvých 6 mesiacov 2003 spoločnosť realizovala projekty v celkovej hodnote takmer 1,5 miliardy Sk. Primárnymi oblasťami investovania boli digitalizácia siete, dátové služby, starostlivosť o zákazníkov, služba ADSL a verejné telefónne automaty. Celkové investície ST v roku 2003 by mali dosiahnuť rovnakú úroveň ako v predchádzajúcich rokoch. V roku 2002 išlo takmer o 5,8 miliardy Sk. Spoločnosť naďalej investuje viac ako jednu tretinu výnosov. Výška investícií pritom podľa ST u porovnateľne významných firiem dosahuje len 15 % z výnosov.

ST sú lídrom v oblasti telekomunikačných služieb na Slovensku. Poskytujú národné i medzinárodné telefónne služby, široké portfólio dátových služieb, zabezpečujú distribúciu a šírenie rozhlasového a televízneho signálu a ponúkajú veľký rozsah služieb s pridanou hodnotou.

Akcionármi ST sú s 51 % akcií Deutsche Telekom AG, 34 % akcií vlastí Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a 15 % akcií disponuje Fond národného majetku SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy