ECB predáva obligácie Freddie Mac a Fannie Mae, radí to aj iným

Frankfurt nad Mohanom 29. júla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) predáva obligácie dvoch najväčších amerických spoločnosti financujúcich hypotéky, Freddie Mac a Fannie Mae. Okrem toho vedenie ECB radí všetkým subjektom v europriestore, ktoré majú obligácie oboch spoločností, aby sa ich tiež zbavili.

Americký burzový dohľad SEC a štátny prokurátor začali vyšetrovanie v spoločnosti Freddie Mac, lebo zverejnila nesprávne výsledky o svojom hospodárení.

ECB rozhodla o predaji obligácií oboch amerických spoločnosti ešte na svojom zasadnutí 10. júla. Rozhodnutie odôvodnila rastom úverového rizika.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorému informácie poskytla nemenovaná osoba, uviedol, že sa k týmto správam nevyjadril nikto z ECB a ani jedna z 12 centrálnych bánk členov eurozóny.

Spoločnosť Freddie Mac nedávno oznámila, že v posledných troch rokoch vykázala zisk, ktorý bol o 4,5 miliardy USD nižší, než bola jeho skutočná výška. Možno to vraj čiastočne vysvetliť tým, že sa jej vedenie usilovalo nižším vykázaním zisku mierne znížiť príťažlivosť spoločnosti a vytvoriť si rezervu na horšie časy.

Súvisiace články

Aktuálne správy